Zambia

Uitgezonden naar Zambia maar zondag in de Kruiskerk
Met verlof uit Zambia. Even weer in Nijkerk, terug van weggeweest, met verlof. Zomer 2018 vertrokken Thijs en Marike Blok uit Nijkerk, om les te geven bij de theologieopleiding van de Justo Mwale University in Lusaka, Zambia, uitgezonden door Kerk in Actie. Een project dat wordt ondersteund door ZWO. Komende zondagochtend bezoekt Thijs Blok onze kerk, zodat u na de dienst de kans hebt hier meer over te horen. We moeten ‘delen’, want Marike gaat naar Doesburg.

Goede predikanten opleiden in Zambia
De laatste jaren groeien de kerken hard in Zambia. Ruim tachtig procent van de bevolking is christen. Met de groei van de kerken neemt de vraag naar goede predikanten toe, vooral op het platteland. Op de theologische universiteit krijgen de studenten niet alleen theologisch onderwijs. Maar omdat op het platteland van Zambia extreme armoede heerst, leren de predikanten ook hoe ze de gemeenteleden in de dorpen kunnen helpen en kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de dorpsgemeenschappen.
Naast Zambiaanse docenten geven ook twee Nederlandse docenten daar les: op dit moment zijn dat Thijs en Marike Blok. Een deel van de predikanten in opleiding is al voorganger. Ze verhuizen soms met hun hele gezin naar het universiteitsterrein. Kerk in Actie draagt bij aan de beurzen van 25 theologiestudenten. Zambiaanse kerken waar de studenten stage lopen, bieden hen reiskosten en een bijdrage in hun levensonderhoud. De meeste studenten zijn man, maar er studeren ook steeds vaker vrouwen theologie.

Duizendpoten
In Zambia hebben predikanten net als in Nederland een breed takenpakket: kerkdienst, pastoraal werk en vaak aansturen van vrijwilligerswerk binnen de kerk. Maar in Zambia zijn predikanten helemaal duizendpoten. Zeker in kerken op het platteland, waar veel mensen laaggeschoold zijn. Dominees gaan daar ook over de financiën van de kerk. Gemeenteleden stellen hen vragen over landbouw, gezondheidszorg, werkloosheid (ook onder jongeren) en de ontwikkeling van hun dorp. Als je bedenkt dat predikanten in Zambia vaak niet rondkomen van het salaris dat de kerk biedt, dan besef je dat hun werk een roeping moet zijn. De vraag voor Justo Mwale University (JMU) is dan ook: hoe bereid je studenten zo goed mogelijk voor op deze toekomst? En hoe laten ze in dat alles merken volgeling van Jezus te zijn? In de lessen wordt daarom geprobeerd om hoofd, hart en handen aan de orde te laten komen.

Studenten verhalen
Leeftijd, opleiding en achtergrond van de studenten verschilt enorm. Alle lessen zijn in het Engels, want de studenten hebben verschillende moedertalen. Ze komen niet alleen uit Zambia, maar ook uit Malawi, Zimbabwe, Botswana en Zuid Afrika.
Bijvoorbeeld Malakai Habasimbi uit Zambia, een jongeman uit een gezin op het platteland van Zambia. Zijn moeder was vroeg weduwe en straatarm. Hij vertelt: “Al jong wilde ik predikant worden. Mijn moeder steunde mij maar mijn broers zijn er niet blij mee omdat het niet veel verdient. Ik kon een beurs krijgen en werd toegelaten tot de studie theologie. Straks ga ik beginnen in een gemeente. God heeft mijn leven een bijzondere wending gegeven. Dat is niet zonder reden, denk ik. Mijn levensverhaal inspireert me om God te dienen en om te zien naar kwetsbare mensen.”
Of het verhaal van Precious, afkomstig uit Malawi. Hij vertelt: “Ik ben opgegroeid als moslim in een arm gezin. Als tiener haakte ik echter af. Tot een vriend mijn ogen opende voor Jezus en voor Gods doel met mijn leven. Studeren op JMU is verrijkend voor mij. Ik word geestelijk gevoed. Ik ervaar ook iets van christelijk samenleven, dat ken ik niet van huis uit. God is heel genadig voor mij. Ik ontdek steeds meer wie Christus is. Mijn lievelingstekst is Johannes 14:18: ‘Ik laat jullie niet als wezen achter’.

Belevenissen Thijs en Marike
Namen van studenten leren is voor Thijs en Marike niet altijd gemakkelijk. Goliath, Matthew en Issau lukt nog wel. Namen zoals Chipongoma en Sobhuzwa zijn moeilijker. Ingewikkeld is als studenten met verschillende namen aangesproken worden. Of, als ze al dominee zijn, met hun titel Abusa. Thijs: “Zo duurde het even voor ik door had dat Tsholofelo ook Eunice genoemd wordt en dat Abusa Daka gewoon Naomi heet”.
Lesgeven in Zambia blijkt ook tweerichtingsverkeer. Studenten Jeremiah en Sylvester vragen: “We zijn benieuwd waarom u naar Zambia bent gekomen. In Nederland hebt u toch alles en hier is veel armoede”. Thijs heeft niet direct een antwoord. Maar dat geeft niet: ‘denk gerust even na’, zeggen ze, ‘we hebben de tijd’. Thijs: “in Nederland niet: ‘want tijd is geld’. Dankzij dit gesprek weten we nu alle drie waarom we in Zambia zijn: voor medemensen.

Verhalen komende zondag
Meer verhalen en ervaringen over dit werken en leven in Zambia horen? Iedereen is van harte welkom aankomende zondag na de kerkdienst. Terug op verlof uit Zambia. Terug in Nijkerk.

N.B.: De blogs van Thijs en Marike Blok kun je eventueel lezen op de volgende website:  https://www.kerkinactie.nl/projecten/uitgezonden-medewerkers/thijs-en-marike-blok