Vorming & Toerusting

Vorming en Toerusting wil er actief aan meewerken ’t geloofsgesprek gaande te houden door het uitnodigen van sprekers, die iets te vertellen hebben over christendom, kerk- en kunstgeschiedenis, kerk en maatschappij, jodendom en kerkmuziek of het vertonen van een film en het organiseren van een excursie.
Jaarlijks wordt het programma samengesteld door een commissie bestaande uit leden van de plaatselijke rooms-katholieke kerk, de hervormde Vredeskerk en de gereformeerde kerk.
De commissie voert het beleid uit van de kerkenraad op het punt van vorming voor volwassenen.
Overige contactgegevens: Zie ledendeel website.

De adressen van de kerken waar de meeste activiteiten plaatsvinden:

St. Catharinakerk Holkerstraat 34 (Parochiehuis St. Jan, Holkerstraat 36, 3861 CE)
Vredeskerk  Van Reenenpark 23, 3862 CB
Kruiskerk  Venestraat 44, 3861 BX

Voorwoord bij het programma 2020-2021
In de periode van september tot Pasen biedt het programma een diversiteit aan onderwerpen: er zijn lezingen waarin Bijbel en geloof centraal staan, soms aan de hand van literatuur of kunst. Lezingen over tradities in het christendom en onderwerpen die met het jodendom of de islam te maken hebben. Soms een meer maatschappelijk thema en ook enkele avonden met muziek of een film.
De meeste avonden beginnen om 20.00 uur.
Wij hopen ook u (weer) te mogen begroeten bij onze activiteiten. Iedereen is van harte welkom.
U begrijpt dat wij hopen dat alle activiteiten - eventueel in aangepaste vorm - door kunnen gaan en corona geen extra roet in het eten gooit. Ons uitgangspunt is, dat uw en onze veiligheid leidend zijn in deze anderhalve-meter-tijd, waarin we allemaal onze weg moeten vinden. Houdt u de berichten in de kerkbladen in de gaten, waarin we laten weten of en zo ja hoe een activiteit kan plaatsvinden.
Momenteel zijn wij - in overleg met de kerken - bezig met het zoeken naar mogelijkheden om de avonden zoveel mogelijk door te laten gaan en vaak zullen we daarvoor gebruik maken van de kerkzaal. Verder is nu al duidelijk dat we ons aan een aantal regels moeten houden: Regels die door het RIVM zijn vastgesteld en de daarop gebaseerde praktische uitwerkingen die voor de diverse kerken gelden. Deze kunnen in de loop van het seizoen nog worden bijgesteld.

Hieronder enkele voorbeelden van de regels:
- van tevoren telefonisch aanmelden is verplicht en dat moet bij het commissielid dat bij de activiteit genoemd wordt bij de info; u zult dan gevraagd worden naar gezondheid, adres, telefoonnummer en e-mailadres;
- de anderhalve meter spreekt voor zich;
- houdt u zich aan de looproutes en de aanwijzingen van de commissieleden;
- betalen met gepast geld, meestal € 4,- per avond;
- koffie/thee vooraf gaat niet lukken, voor in de pauze zoeken we met de kosters nog naar een goede oplossing;
- jassen, dassen e.d. moet u bij zich of aan houden.

Al die regels, het klinkt natuurlijk een beetje dor, maar ga er maar van uit dat met behulp van die regels een aantal fantastische avonden toch mooi door kunnen gaan en de gezelligheid, die komt er ook wel!

Programmaboekje.
De onderdelen uit het programmaboekje staan vermeld in de agenda. Het complete boekje (met uitzondering van de voorpagina) is hier te downloaden.

Kort Programmaoverzicht
ma 14-09-2020 Daarom blijf ik bij de Kerk
di 29-09-2020 Heidelberg en Rome
do 08-10-2020 Jonkers van de Veluwe
di 13-10-2020 Leonard Cohen
di 27-10-2020 Alle Heiligen
do 05-11-2020 Gloria van Vivaldi
wo 11-11-2020 Het Onze Vader als joods gebed
wo 18-11-2020 God is een roepstem die soms werkelijkheid wordt
wo 25-11-2020 Afgunst
wo 06-01-2021 Ida Gerhardt, geroepen tot dichterschap
ma 11-01-2021 Michel van der Plas
ma 25-01-2021 Geduld met God
do 04-02-2021 Hugenoten en Waldenzen
wo 10-02-2021 Wees niet bang, maar hoe dan?
do 18-02-2021 Filmavond aanvangstijd!! inschrijven bij de bibliotheek
do 04-03-2021 Mystiek in woord en beeld