Jaarthema 2020-2021: "Het goede leven".

Ook onze kerk begint het nieuwe kerkenwerkseizoen in september met een startzondag. De dienstenorganisatie van de PKN reikt daarvoor dit jaar het thema ‘Het goede leven’ - 'Leven in het perspectief van Gods licht' aan.

Het is een mooi thema, maar het roept in deze tijd natuurlijk vragen op. De plotselinge uitbraak van het coronavirus bepaalt ons bij onze kwetsbaarheid. Sommige dingen die zomaar te binnen kunnen schieten bij het thema’ Het goede leven’ zijn opeens niet meer zo vanzelfsprekend als ze lange tijd leken te zijn: vrijheid, welvaart, vakantie. Een crisis werpt je op jezelf terug. Vragen naar de kern, naar de bron hoort daarbij. Wat is voor ons de kern van ‘Het goede leven’? Wat maakt een kwetsbaar mensenleven ‘goed’, in het licht van het evangelie?

Laten we daar dit jaar samen over nadenken. Deze tijd vraagt daarom. Traditionele vormen als een startdienst en groothuisbezoek zullen wellicht lastiger te organiseren zijn dan anders. Het zij zo. De toekomst is niet aan ons. Als ik dit schrijf durf ik mij niet aan voorspellingen te wagen: wanneer zullen we weer met elkaar samenkomen in onze Kruiskerk? Maar het gesprek kan doorgaan. Op afstand, met afstand, digitaal, via onlinediensten, vlogs of een podcast. Het klinkt allemaal nieuw, maar het is waar het in de kerk om draait in een ander jasje: verbindingen leggen. Met elkaar, met onze Schepper, met de wereld waarin we leven.
Ik hoop ook voor het nieuwe seizoen op veel goede gesprekken, ook over wat een mensenleven in deze tijd ‘goed’ maakt.
Ds. Egbert Egberts

Illustrator Gerdien van Delft (Studio Rebel) maakte een afbeelding bij het thema.  "Je kunt er vlammen in zien, een kandelaar en twee handen die elkaar gedeeltelijk overlappen en de duif die de handen samenbindt. De quote 'in die ander komt iets van God naar je toe’ is hiervoor inspiratie geweest. De paarse vlam vormt met het rode gedeelte een kaars is symbool dat uit dit ’samen' iets nieuws voortkomt."