V&T - Filmavond
Donderdag, 22. Februari 2018, 19:30 - 22:00
Filmavond

Evenals vorige jaren is er, gezamenlijk met de bibliotheek van Nijkerk, een film in het programma opgenomen genaamd ‘Dorsvloer vol confetti’.

Het verhaal draait om een groot gereformeerd gezin in Zeeland: vader (Steven van Watermeulen), moeder (Suzan Boogaerdt), opa en oma, Rogier en Christiaan en de tweelingbroertjes. Katelijne (Hendrikje Nieuwerf) is de enige dochter. Dagelijks bidden ze God om kracht, zodat ze op ‘de smalle weg’ van het geloof zullen blijven. Geen televisie, geen muziek - zelfs geen sprookjes. Alleen ‘Gods woord houdt stand in eeuwigheid’. Maar de verbeelding van de twaalfjarige Katelijne laat zich moeilijk temmen: een parasol in een bokaal met ijs, twee vriendinnen, de paardenbloemen in de maag van een koe… Ze houdt ervan haar fantasie de vrije loop te laten.

Tranen
En dat snap je ook wel, want het Zeeuwse landschap ziet er door de lenzen van cameraman Menno Westendorp echt schitterend uit. Schwab kiest ook sprekende momenten: het rolletje mentos dat in de kerk wordt doorgegeven, het melken van de koeien met Katelijne d'r vader, de kermis, de tranen die in oma’s koffie plonzen…

Daarmee omzeilt de film de voor de hand liggende clichés. De ouders van Katelijne zijn geen monsterlijke fanaten, ze houdt van ze. Dit is geen film vol geschreeuwde confrontaties, over een meisje dat in opstand komt. De gebeurtenissen rijgen zich eerder wat dromerig aaneen, tot de ontroerende maar onvermijdelijke ontknoping.

Info: Edith Schuiling
Datum donderdag 22 februari 2018
Tijd:  19.30 uur (let op de aanvangstijd)
Plaats: Bibliotheek Nijkerk, Frieswijkstraat 99, 3861 BK