Download als een iCal bestand
V&T - Van kruistocht tot kruidnagel
Maandag, 21. Januari 2019, 20:00 - 22:00
Van kruistocht tot kruidnagel
Inleider: Prof. dr. Martha Frederiks

Bijproducten van de interactie tussen Moslims en Christenen
De relaties tussen Islam en Christendom hebben in de loop van de geschiedenis een veelheid van vormen aangenomen. Soms stond religie in die contacten expliciet centraal.
Maar Moslims en Christenen ontmoetten elkaar ook op andere wijzen. Soms waren ze elkaars buren, soms dreven ze handel met elkaar of waren elkaars economische rivalen in de specerijenhandel, hadden diplomatieke contacten, waren ze vakgenoten, politieke bondgenoten of rivalen.

De veelheid van contacten heeft overal in Europa sporen nagelaten. De Weense koffiehuizen hebben hun oorsprong in het beleg van Wenen door de Ottomanen. De Italiaanse kunstenaar Gentile da Fabriano (circa 1370 – circa 1427) schilderde een afbeelding van een Maria wier aureool versierd is met Arabisch schrift. We danken de popularisering van producten als kruid-nagelen, kaneel en peper aan de intensieve contacten met de Islamitische wereld gedurende de kruistochten. Dit zijn maar enkele voorbeelden van de vele terreinen waarop het contact tussen Moslims en Christenen zijn sporen heeft nagelaten. Deze lezing neemt u mee in de fascinerende wereld van interculturele en interreligieuze invloeden.

Prof. dr. M.Th. Frederiks is hoogleraar wereldchristendom aan de Universiteit Utrecht.

Info: Bea Berends
Datum: maandag 21 januari 2019
Aanvang: 20.00 uur
Plaats: Parochiehuis St. Jan (naast de St. Catharinakerk)