Download als een iCal bestand
V&T - Gelukkig dat het licht bestaat
Woensdag, 6. Februari 2019, 20:00 - 22:00
Gelukkig dat het licht bestaat
Inleider: Ruud Bartlema over de poëzie van Hans Andreus

Hans Andreus wordt wel de dichter van het licht genoemd. En hoewel misschien een cliché, toch kun je, wanneer je z’n verzamelde gedichten op elke willekeurige bladzijde openslaat, niet ontkennen dat daar het woord licht voor¬komt. Licht als levensprincipe, als verlangen naar heelheid of als metafoor voor de zingeving van het leven. Licht. Altijd weer licht. Waarom? Misschien wel omdat het in zijn kinderjaren verre van licht geweest is.

Hans Andreus werd als Johan Wilhelm van der Zant in februari 1926 in Amsterdam geboren. Niet bedoeld en per ongeluk, terwijl z’n moeder er niet echt zeker van was of de vader ook werkelijk de vader was. Na een jaar scheidden zijn ouders en groeide het kind op in een moralistische omgeving met veel ruzies. Tientallen malen verhuisde het gezin, waarbij de koffers tussen twee verhuizingen niet eens werden uitgepakt. Zo ontwikkelde Hans Andreus al vroeg een enorme hekel aan thuis en wanneer hij in 1943 als middelbare scholier zich stiekem inschrijft bij de Waffen SS, lijkt dat zijn kans om aan z’n familie te ontsnappen. Na een jaar komt hij dankzij de inspanningen van z’n stiefvader terug. Hans Andreus heeft de ervaringen uit deze SS opleidings¬periode altijd diep verborgen gehouden en het is tijdens zijn leven nooit tot een openlijke bekendmaking gekomen, hoewel hij daar altijd bang voor is geweest.

Na de oorlog vertrekt hij als zoveel kunstenaars naar Parijs en ontmoet er Odile Lienart met wie hij een stormachtig liefdesleven onderhoudt. Ze reizen naar het Zuiden, Rome en de Italiaanse kust. Tijdens een verblijf op Elba raakt hij onder invloed van de felle zon in een acute psychose. Hij moet terug naar Holland en in een intensieve therapie komt hij langzaam weer tot zichzelf. In tientallen gedichten reflecteert hij op de gebeurtenissen, waarin zich zijn leven voltrekt. Hij is een dichter die in zijn verzen zichzelf probeerde terug te vinden.

In 1995 verscheen er een magistrale biografie van Andreus van de hand van Jan van der Vegt, een werk van vele jaren, waaruit een bijzonder beeld oprijst van een van Nederlands grootste ‘moderne’ dichters, die daarnaast ook een begenadigd schrijver van kinderboeken (Meester Pompelmoes) en hoorspelen was. Bekende dichtbundels zijn ‘Muziek voor kijkdieren’(1952), ’De sonnetten van de kleine waanzin’ (1957), ‘De witte netten van zon en maan’(1974), Holte van licht (1975) en de postuum gepubliceerde ‘Laatste gedichten’(1977). In juni 1977 stierf Hans Andreus aan een slopende ziekte, 51 jaar oud.

Ruud Bartlema, beeldend kunstenaar en theoloog uit Soest, gaat in op zijn leven en dichtkunst en zal in een performance van voordracht en muziek een vertolking geven van een aantal van Hans Andreus’ gedichten.

Info: Marijke Flierman
Datum: woensdag 6 februari 2019