Download als een iCal bestand
V&T - Het Gloria van Vivaldi
Donderdag, 5. November 2020, 20:00 - 22:00

Het Gloria van Vivaldi
Inleider: Saskia van Lier

Met het Gloria in de mis wordt er een link gelegd tussen hemel en aarde. Het is het gezang dat de engelen aanheffen wanneer God op aarde in een kribbe is gekomen. De hemel opent zich en drommen engelen vullen de kerkruimte om dit met aardse gelovigen te zingen. Vivaldi schreef zijn beroemde Gloria in D voor de ‘engeltjes’ van het Pio Ospedale, een meisjesweeshuis in Venetië. De dames zongen dit Gloria in de kerk achter de schermen, omdat de aanblik van deze vrouwen wel eens kon afleiden van de gedachte aan God.
Het Gloria in D klinkt hemels en machtig, het roept precies het gevoel op dat past bij het ‘glorieuze’ moment in de mis dat de hemel zich lijkt te openen. Je moet je dan voorstellen dat je in een kerk bent waar dat gevoel in beeld wordt bevestigd. Beeld, ruimte, liturgie en muziek kunnen dan perfect samenvallen.
In deze lezing neemt Saskia van Lier u mee door het Gloria van Vivaldi én door de kerkbeelden. Delen van het Gloria klinken en beelden worden er bij getoond.
Saskia van Lier studeerde Klassieke talen en Godsdienstwetenschappen aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Ze is deskundig op het gebied van kerkgebouwen en christelijke kunst. Ook is
zij HOVO docent aan de VU in Amsterdam.

Info: Johan van der Kamp (06-51390861)
Datum: donderdag 5 november 2020
Tijd: 20.00 uur
Plaats: Vredeskerk
Entree: € 4,-

Vanwege de RIVM voorschriften en die van de plaatselijke kerken, gelden komend seizoen een aantal regels, zodat de avonden Coronaproof kunnen worden ingevuld:
- van tevoren telefonisch aanmelden is verplicht. Dat moet bij het commissielid dat bij de activiteit genoemd wordt. Vanaf een week vóór genoemde activiteit tot 16 uur op de dag van de activiteit; u zult dan gevraagd worden naar gezondheid, telefoonnummer of e-mailadres;
- de anderhalve meter afstand houden spreekt voor zich;
- houdt u aan de looproutes en de aanwijzingen van de commissieleden;
- betalen met gepast geld, € 4,- per avond;
- koffie/thee vooraf gaat niet lukken, voor in de pauze zoeken we met de kosters nog naar een goede oplossing;
- jassen, dassen e.d. moet u bij zich of aan houden.