Jolijn van de Veen

 

 

 

 

 

Pionieren        

Geloofsgesprek

 
Maandagavond 25 november
Geloofsgesprek voor mensen van 20 tot en met 55 jaar oud
Thema: Druk, druk, druk…
Prestatiedruk, werkdruk, sociale druk, studiedruk, klimaatdruk. Er zijn vele soorten van druk in deze tijd. Heel zichtbaar is dat aan het feit dat de meeste mensen in de leeftijd van 20 tot en met 30 jaar minimaal één persoon kennen die een burn-out heeft. Waarom maken we ons echter zo druk? En is deze spanning of druk echt iets van deze tijd? Is het iets dat van buitenaf komt of ligt het aan onszelf? En wat voor rol kan geloof spelen in tijden van grote druk? Of zijn we te druk voor geloof?
Maandagavond 25 november willen we hierover in gesprek gaan met elkaar en met de Bijbel. Van 20.00 uur tot 21.00 uur in de Kruiskerk. Aanmelden is niet nodig, wees welkom!
Jolijn van de Veen
 
 
 

Thema avonden en een terugblik naar het afgelopen seizoen.


Het afgelopen jaar heb ik veel geluisterd naar mensen uit de gemeente. Ik heb mensen gesproken in de leeftijd van 20 tot 45 jaar, maar ook mensen met een hogere leeftijd. Het heeft mij een beeld gegeven van wat er leeft in deze gemeente. Na een verkennend jaar wil ik meer in actie komen en dit wil ik doen door iets te gaan doen met datgene wat ik gehoord heb. Dat is deels al gebeurd door de thema-avonden over schepping en evolutie.
Geloofstoerusting, relaties opbouwen en verbinding tussen de kerk en het alledaagse leven zijn belangrijke onderwerpen uit de vele gesprekken die ik gehad heb. Daarom wil ik aankomend seizoen op verschillende manieren thema-momenten aanbieden en dan gaat het bijvoorbeeld om thema’s zoals (geloofs)opvoeding, een actueel onderwerp of een bijbel studie.
In meerdere kerken in Nijkerk worstelt men met thema’s die ons allen aanspreken, daarom is het goed om hierin uit te wisselen.
Hieronder volgt daarom een agenda met thema-avonden die in Nijkerk worden aangeboden:

Wanneer? Wat? Waar?
Dinsdag 5 november
20.00 uur
Geloofsopvoeding
door Willemijn de Weerd
De Ark
Willem Alexanderplein 14
Dinsdag 5 november
20.00 uur
God in mijn leven, over je relatie met God in het alledaagse leven
door Liselot Zuur
De Fontein
Dominee Kuyperstraat 2
Maandag 18 november
20.00 uur
Geloofstwijfel
door Liselot Zuur
De Fontein
Dominee Kuyperstraat 2
Dinsdag 19 november
20.00 uur
Als ze maar gelukkig zijn, over de opvoedtrend van deze tijd
door Willemijn de Weerd
De Ark
Willem Alexanderplein 14
Maandag 25 november
20.00 uur
Leiding geven aan een kring of groep, voor iedereen die wel eens een Bijbelkring, groeigroep of tienergroep avond leidt
door Liselot Zuur
De Fontein
Dominee Kuyperstraat 2

 

Bij al deze avonden is aanmelding vooraf niet nodig en is de toegang vrij. Op de sites van de Ark (www.de-ark-nijkerk.nl) en de Fontein (www.defontein-nijkerk.nl) is meer informatie te vinden.

Op dinsdagavond 26 november zal er een thema-avond zijn in de Kruiskerk voor mensen van 20 tot en met 55 jaar. Meer informatie hierover volgt nog! Ook is het goed om te noemen dat er in 2020 in de Kruiskerk toerustingsavonden gehouden zullen worden over (geloofs)opvoeding.

Aan het einde van dit seizoen wil ik inventariseren wat de gedachten van mensen zijn en waren bij de avonden die gehouden zijn. Het luisteren blijf ik dus voortzetten. Mocht je opmerkingen of ideeën hebben voor aankomend seizoen, neem gerust contact op. Kerk zijn we namelijk samen!

Jolijn van de Veen

 

Terugblik 11 oktober - Schepping en/of evolutie

Tweede avond Schepping vs Evolutie
Er werd mij gevraagd om een stukje te schrijven over de tweede avond “Schepping vs Evolutie?”. Een lastig onderwerp waarover heel verschillend wordt gedacht. De organisatie wilde nadrukkelijk informeren en niet een discussie teweeg brengen over wie ‘gelijk’ heeft. Op deze avond ging Jan van de Kuinder het gesprek aan met dr. Marnix Medema.  Marnix is universitair docent aan de universiteit van Wageningen en gespecialiseerd in het onderdeel Bioinformatica. Hij gaf aan dat alle levende wezens afstammen van een gemeenschappelijke voorouder. Je kunt aan de DNA-volgorde aflezen hoe die afstamming in zijn werk is gegaan. Vanuit het publiek werd de vraag gesteld of hij door zijn studie ook meer is gaan twijfelen over zijn geloof? Marnix gaf aan dat ondanks dit feit zijn studie juist zijn geloof heeft verrijkt. Elk Bijbelboek moet je lezen in zijn culturele historische en literaire context. Wie ben ik als mens en wat is mijn relatie met God? Bewijzen dat God bestaat kan niet. Maar moet je dat ook willen? Er is teveel wat we niet weten. Daarom moet je ook geloven.
Ik was onder de indruk van hoe Jan van de Kuinder zich in dit onderwerp heeft ingelezen. Op die manier wist hij sprekers te prikkelen waardoor er een interessant gesprek tot stand kwam. Op deze avond kwamen circa 40 mensen op af.
Judith Overvliet

 

Terugblik avond II Schepping en Evolutie
Vorige week vrijdagavond was de tweede avond over de thema’s schepping en evolutie. We gingen in gesprek met Marnix Medema, een wetenschapper die werkzaam is bij de universiteit van Wageningen. Hij vertelde over zijn werk in de bio-informatica, wat voor sommigen pittige kost was. Er werden namelijk geen alledaagse dingen genoemd over DNA, bacteriën en chromosomen. Toch was het bijzonder om te horen hoe hij vanuit zijn christen-zijn naar de wetenschap kijkt en andersom. Marnix werd dan ook bestookt met interessante vragen van aanwezigen.
We hopen dat de aanwezigen en de mensen die meekeken vanaf kerkomroep.nl het een fijne avond vonden! Mocht je de avond terug willen kijken, dit is mogelijk! Beide avonden zijn opgenomen en staan op het afgeschermde deel van de website www.kruiskerknijkerk.nl. Als je inlogt op de website van de Kruiskerk, ga je vervolgens naar het kopje ‘Gemeente’. Daaronder staat het subkopje ‘Leden’, daar kun je onder andere het kopje ‘Foto-albums’ kiezen. Bij de pagina ‘Foto-albums’ zie je dan ’27 september en 11 oktober 2019 – Schepping en/of Evolutie’. Als je hierop klikt, kom je bij de uitzendingen van beide avonden terecht.
Thema-avonden zoals deze kunnen wat vragen en gedachten oproepen bij mensen en daarom willen we ook de gelegenheid geven om na te praten over de thema’s schepping en evolutie. Hoe de schepping en de evolutie exact in elkaar steken is namelijk niet aan bod gekomen tijdens de avonden en we kunnen ons voorstellen dat mensen hier of over andere onderwerpen nog meer over willen weten. Als je behoefte hebt aan gesprek over de thema’s of wat meer informatie wilt, geef dit dan door aan Jolijn van de Veen. We gaan dan kijken of we nog een vervolgavond kunnen organiseren.
Namens werkgroep Toekomst,
Jolijn van de Veen

 

2019 - 2020

Opbouwwerk in de Kruiskerk

Hoe willen wij gemeente zijn in de Kruiskerk Nijkerk anno 2019-2020?

In de Kruiskerk willen we een thuis zijn voor iedereen en daarom is luisteren belangrijk, luisteren naar alle doelgroepen in de kerk. Ten eerste willen we luisteren naar de Geest die de motor van de kerk is. Laten we ook luisteren naar Hem en naar elkaar en elkaar proberen te verstaan. Zo kunnen we elkaar opbouwen tot eer van God!

In elke tijd geeft God ons weer uitdagingen om zijn evangelie uit te dragen en om Lichtdragers te zijn in onze omgeving. Zo ook in deze tijd! En daarom mogen we zoeken naar manieren van gemeente-zijn die passen in deze tijd. Dit is opbouwwerk in algemene zin. Specifiek zetten we ons in het opbouwwerk in voor de doelgroep 25-45’jarigen. Landelijk gezien is deze doelgroep ‘het gat in de kerk’, daarom is aandacht voor deze doelgroep belangrijk. Momenteel onderzoeken we hoe we gemeente willen zijn voor deze doelgroep en we willen de 25-45’jarigen zelf ook stimuleren en inspireren om aan de slag te gaan. We organiseren vernieuwende activiteiten en kijken of er behoefte is aan nieuwe vormen van kerk-zijn.

Heb je vragen of opmerkingen over het opbouwwerk? Of wil je meedenken? Dan mag je altijd contact opnemen. Jolijn van de Veen E-mail:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Telefoon: 06-40100659