feed-image RSS-feed

Avonddienst 30 juni met muziek rond het boek Job.

Het afgelopen winterseizoen heb ik samen met een aantal andere organisten uit de omgeving een cursus ‘Muziek in de Kerk’ gevolgd bij Harry van Wijk, organist / musicus uit Amersfoort.
Harry van Wijk is o.a. organist van de Vrijgemaakt Gereformeerde Kerk 'De Kandelaar' in Amersfoort en hij is cantororganist van de oude Helenakerk in Aalten. Het doel was om door middel van oefeningen en het leren van elkaar, het eigen orgel- en pianospel in de eredienst een nieuwe impuls te geven. Erg leuk en inspirerend, mede door de manier waarop Harry van Wijk de cursus vorm gaf.
Harry heeft een aantal maanden geleden in de kerk in Aalten in samenwerking met de predikant een dienst rond het boek Job georganiseerd. In deze dienst klonk orgelmuziek van Petr Eben, een Tsjechisch/Engelse componist. De muziek werd speciaal gecomponeerd voor bij het Bijbelboek Job. Het is best heftige, moderne en indringende muziek, die zeker past bij de thema's uit Job. Zo hoor je bijvoorbeeld wanhoop en berusting, verdriet, de acceptatie van het lijden en het geheim van de schepping en uiteindelijk Gods ‘beloning’.
Na contact met ds. Jan Willem Overvliet is afgesproken om deze dienst ook in onze Kruiskerk te organiseren, en wel op 30 juni om 18.30 uur. In deze dienst is Jan Willem de voorganger en Harry van Wijk de gastorganist.
De dienst is opgebouwd uit een vijftal thema’s waarbij naast een korte Bijbellezing ook een korte overdenking is, gevolgd door de muziek van Petr Eben. In de liturgie is per onderdeel een korte toelichting opgenomen over de gespeelde muziek. Voorafgaand aan de dienst zal Harry van Wijk een toelichting op de muziek geven. Het belooft een bijzondere dienst te worden waar hopelijk veel mensen van zullen genieten.
Henk Hortensius