feed-image RSS-feed

Vrijwilligers binnen de diaconie (deel 2)

De diaconie, maar natuurlijk ook de hele gemeente, kan niet zonder vrijwilligers. Bijna het hele kerkelijk werk draait op vrijwilligers. Dit jaar zal er ook bij de diaconie weer een wisseling van de wacht gaan plaatsvinden. Een aantal mensen heeft hun termijn erop zitten. De komende maanden zullen in het Kompas artikels geplaatst worden door aftredende diakenen waarin kort wordt weergegeven hoe de periode in de diaconie is ervaren en wat de drijfveer was om zich beschikbaar te stellen voor deze functie.
Als 2e mag ik mijn ervaringen met u delen.

Voor mij waren er twee belangrijke redenen om ja te zeggen tegen de vraag diaken te worden:
1. Ik wil graag iets betekenen voor anderen.
2. Door een taak voor de kerk voel ik me meer betrokken en dat heb ik wel nodig. De diaconie doet heel veel praktische dingen en dat geeft energie en schept een band. Met elkaar zijn we bezig met bloemenacties, kaartenacties, vakantiegeld, HIP, jeugd en noem maar op. Je bent nooit alleen bezig met een taak.

Dat geldt ook voor het secretariaat. Dat is mijn specifieke taak. Ik zorg voor de voorbereiding van de vergaderingen. Zowel voor het moderamen als voor de complete diaconie vergadering. Natuurlijk maak ik daarvoor de agenda, in overleg met het moderamen, en de verslagen van de grote vergadering. De post komt bij mij binnen en ik sorteer deze op te bespreken of ter informatie.
Het werkboek houd ik up to do date op basis van input van de diakenen. Ik heb dit drie jaar gedaan, ik heb deze taak op me genomen omdat er niemand beschikbaar was. Spijt heb ik niet, het is leuk om te doen. Ik vind het ook mooi om betrokken te zijn met het moderamen en voorwerk te doen voor de vergaderingen. Na dit jaar zit mijn periode erop en ik hoop dat ik mijn taak kan overdragen. Ook dat vind ik belangrijk. We doen het werk voor de kerk met veel mensen. Om dit enthousiast te kunnen blijven doen vind ik het noodzakelijk om ook een rustperiode te hebben. Dat geeft ruimte om weer een tijdje een andere focus te hebben. Op die manier kan na een paar jaar weer iets gevraagd worden van een vrijwilliger. Dat is mijn persoonlijke mening en ervaring. Ik hoop oprecht dat de diaconie het volgende seizoen weer compleet kan starten. Zodat het diaconale werk binnen en buiten onze kerk kan worden voortgezet.

Hennie van den Brink