feed-image RSS-feed

Wereldwijd verbonden - Week 34: 16-22 augustus 2020

De Pacific Eilanden

Het watercontinent Pacific (Oceanië) beslaat ruim een derde van onze planeet en is letterlijk de achterkant van Europa; meer dan 20 landen, bestaande uit eilanden in de Grote Oceaan en ingedeeld in drie grote gebieden: Micronesië, Melanesië en Polynesië. De Tweede Wereldoorlog begon hier met de Japanse aanval op Pearl Harbour (Hawaï) en eindigde met de nucléaire vernietiging van de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki.
Nog geen tien jaar later vond op het atol Bikini (Marshalleilanden) een kernproef plaats die duizendmaal sterker was dan de bom op Hiroshima; een proef die het leven van veel eilandbewoners ontwrichtte. Sindsdien hebben in de Pacific honderden kernproeven plaatsgevonden, eerst boven- en later ondergronds. De gevolgen werden echter ontkend en genegeerd. Op 8 april 1992 werd door Frankrijk een moratorium afgekondigd voor één jaar. Een overwinning waarvan velen hoopten, dat dit het definitieve einde van de Franse kernproeven betekende.
Tot de Pacific behoren ook de Solomon-Islands, waar de laatste tropische regenwouden leeggekapt werden door grote houtkapmaatschappijen. Om het regenwoud te beschermen en het inkomen van de bewoners veilig te stellen werd het Swift-project opgezet, een initiatief van de United Church en gebaseerd op ecologisch en sociaal verantwoord bosbeheer: duurzame productie en eerlijke handel en startpunt voor economische ontwikkeling.

Dank voor:
•De verbazingwekkende diversiteit van deze eilanden in de Stille Oceaan. Vis, oesters, diepblauwe wateren, en mensen die weten hoe te leven in harmonie met de zee.

Bid voor:
• Het behoud van deze eilanden, temidden van globale opwarming van de aarde en een stijgende zeespiegel.
• Bewoners die te maken hebben met vulkanische activiteit, aardbevingen en cyclonen.
•De sterke aanwezigheid van de kerk in deze landen. Gastvrije glimlach. Gemeenschappen die voor elkaar zorgen.
• De rechten van autochtone bevolkingsgroepen op deze eilanden.
• Een einde aan de etnische spanningen, politieke onrust en geweld en een einde aan politieke corruptie en misdaad.
• Degenen die getroffen zijn door het testen van nucleaire wapens door Frankrijk in Frans-Polynesië en door de Verenigde Staten in de Marshalleilanden.
• Degenen die arm zijn en honger lijden, degenen die niet in staat zijn om werk te vinden of om een leven op te bouwen, en kinderen en jongeren die niet naar school gaan.

Meer informatie: Oecumenische Gebedskalender – Week 34