feed-image RSS-feed

Wereldwijd verbonden - Week 35: 25-31 augustus 2019

Estland, Letland en Litouwen
De Baltische Staten, die tot 1940 zelfstandig waren, werden kort voor de ineenstorting van de Sovjet-Unie onafhankelijk.Estland, iets groter dan Nederland, grenst in het westen aan de Baltische Zee en in het noorden aan de Golf van Finland; in het zuiden grenst het land aan Letland en in het oosten scheiden de rivier de Narva en het Peipusmeer het land van Rusland. Estland lijkt een Scandinavisch land, maar behoort geografisch tot Oost-Europa.
Sinds de reformatie in 1520, is de Evangelisch Lutherse Kerk de officiële godsdienst.
In 1521 ontstond in Letland de Evangelisch Lutherse Kerk; de missen werden niet in het latijn maar in het Lets opgedragen, waardoor de diensten voor de mensen toegankelijker waren. Ook werd de eerste bijbel in het Lets geschreven (1689). In de Tweede Wereldoorlog verdwenen veel joden naar de duitse concentratiekampen en tijdens de Russische overheersing werden veel priesters gedeporteerd. Kerken werden afgebroken of veranderden in musea of warenhuizen. Na de Sovjetoverheersing werden de kerken weer geopend en gerestaureerd.
Vilnius, de hoofdstad van Litouwen kent momenteel ruim 100 kerken en andere bidplaatsen. Voor de tweede wereldoorlog telde de stad meer dan 100 Synagogen. De enige Synagoge die de hoofdstad Vilnius nu nog telt is gebouwd in 1903.

Dank voor:
•Het nieuwe leven dat is ontstaan uit de as van het communisme.
•De kerken, die nieuwe vitaliteit onder het volk van de Baltische Staten hebben ervaren.
•Krisjanis baronnen, die meer dan een miljoen dainas (Letse volksliederen) hebben verzameld, waarvan sommige meer dan duizend jaar oud zijn.
•De heuvel van kruisen in de buurt van Siauliai in Litouwen, en voor alle gesneden houten kruisen en alle heiligen die dit kruispunt in Litouwen markeren.

Bid voor:
•Economische verbetering en stabiliteit in deze landen, dat ze nieuwe ervaringen en mogelijkheden leren aanwenden, die in het verleden niet beschikbaar waren.
•Moed en kracht voor degenen die zich uitspreken tegen corruptie en zich sterk maken voor de daklozen en armen.
•De etnische minderheden in elk van deze landen die vaak worden buitengesloten, belasterd en soms worden aangevallen.
•Zorg en geestelijke begeleiding van vrouwen, die zoeken naar manieren om te reageren op de oproep van God in hun leven.
•De kloof tussen rijk en arm en voor degenen die berooid zijn gebleven in het nieuwe economische systeem.
•De omgeving die ernstig is aangetast door zware industrialisatie en de verstedelijking, en degenen die met de resultaten van vervuilde lucht, bodem en water moeten leven.
Meer informatie: Oecumenische Gebedskalender – Week 35