feed-image RSS-feed

Wereldwijd verbonden - Week 44: 27 oktober - 2 november 2019

De Indische Oceaan Eilanden: Comoren, Madagaskar, Mauritius, Seychellen en Malediven.
De Comoren werden aan het eind van de 16e eeuw ontdekt door Lancaster en kwamen in 1886 onder Frans bestuur. De bevolking bestaat uit Madagassen, Arabieren en Bantoes, die overwegend de Mohammedaanse godsdienst belijden.
Madagaskar wordt een betoverend land genoemd, maar het is arm en wordt keer op keer getroffen door cyclonen. Het regeringsbeleid, gedicteerd door IMF en Wereldbank, leidde tot economische groei maar ook tot dalende inkomens.
Mauritius werd in 1505 ontdekt door Portugezen en in 1598 in bezit genomen door Hollanders, die het noemden naar Prins Maurits der Nederlanden. In 1712 werd Mauritius een Franse- en in 1814 een Britse kolonie. In 1968 werd het eiland een onafhankelijke staat. De Anglicaanse Kerk van de Provincie Indische Oceaan heeft bisdommen op Mauritius, Madagascar, de Seychellen en elders in dit gebied.
De Seychellen worden gevormd door een dertigtal eilanden. De belangrijkste producten van deze archipel zijn etherische oliën die uit de planten worden gehaald voor parfums.
De Malediven zijn een groep van meer dan duizend eilanden, die sinds 1969 verbonden zijn in een onafhankelijke republiek. De raciaal zeer gemengde bevolking stamt af van Zuid Indonesiërs, Singalezen, Arabieren en Sunni-Mohammedanen. De atollen van deze republiek liggen als een kralensnoer van 800 km lang en 130 km breed in de Indische Oceaan. De bevolking leeft van visvangst, het verzamelen van kokosnoten en van toerisme.

Dank voor:
• De diepgaande groei van de christelijke spiritualiteit en de verspreiding van de
   charismatische vernieuwingsbeweging in alle denominaties.
• Degenen die onvermoeibaar werken aan genezing van hen die zijn gekwetst; en voor
   Kerken die werken aan economische rechtvaardigheid en zich in christelijke nederigheid en
   trouw inzetten voor Diaconaat, vooral onder de armen in de samenleving.
• De versterking van de oecumenische samenwerking tussen de historische kerken,
   waaronder de Rooms-Katholieke Kerk.
• Vreedzame co-existentie en culturele en economische samenwerking tussen de eilanden
   van de Indische Oceaan.
• De hoop op een toekomst waarin alle burgers in waardigheid als Gods kinderen kunnen
   leven.

Bid voor:
• Een ontwaken van kerkelijk leiderschap in de politieke arena; dat hun ogen en oren
   worden geopend voor de kreten van de mensen, dat ze zich met hart en verstand inzetten
   voor interreligieuze dialoog en samenwerking.
• De bewoners langs de kustlijnen, dat ze kunnen worden beschermd tegen de verwoesting
   van de jaarlijkse tyfoons en orkanen, en voor degenen die in dorre plaatsen wonen, dat zij
   kunnen worden gered van droogte en hongersnood.
• De leiding van de Geest voor de kerken, dat zij willen werken voor rechtvaardigheid en
   mensenrechten voor iedereen.

Meer informatie: Oecumenische Gebedskalender – Week 44