feed-image RSS-feed

Wereldwijd verbonden - Week 50: 15-21 december 2019

Benin, Ivoorkust en Togo.
Sinds de dekolonisatie maakten deze landen aan de Golf van Guinee en de Westkust van Afrika, verschillende staatsgrepen mee.
Benin, vroeger berucht door kannibalisme, was tot aan de onderwerping in 1897 een zelfstandig negerrijk en beroemd om zijn kunstnijverheid (Benincultuur). Met het verval van het rijk stierf ook zijn kunst.
Ivoorkust is de meest welvarende staat in het Franssprekende Afrika. Sinds de verkiezingen in 1990 is het politieke bewustzijn van de bevolking toegenomen.
Het militaire bewind in Togo heeft de afgelopen jaren honderden politieke tegenstanders gedood. Vrije verkiezingen werden steeds weer uitgesteld. Het is nog steeds onrustig in Togo.

Dank voor:
• Predikanten, priesters en evangelisten en andere kerkelijke werkers voor hun missionaire
   inspanningen.
• Degenen die op zoek zijn naar manieren om in schoon drinkwater te voorzien.
• Het ministerie van Onderwijs van de kerken.
• Koffie en cacao, palmbomen en kokosnoten, yams en pinda's.
• De inheemse geweven doek en werk in brons.

Bid voor:
• Vrede, eenheid en voor politieke en economische stabiliteit in de hele regio.
• Werkloze jongeren.
• De vele mensen in deze landen die in wanhopige armoede leven, en voor hen die zich
   inspannen om betere leefomstandigheden te creëren.
• Werkers in de gezondheidszorg die medische hulp en onderwijs bieden aan mensen met
   zorgen om hiv en aids.
Kinderen die worden verhandeld voor goedkope arbeid of anderszins worden gebruikt.

Meer informatie: Oecumenische Gebedskalender – Week 51