Nieuws vanuit het Nijkerks Diaconaal Beraad

In het Nijkerks Diaconaal Beraad (NDB) werken 10 protestantse en de katholieke kerken uit Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken samen. De krachten zijn gebundeld om als kerken te dienen en een bijdrage te leveren aan het welzijn van alle mensen die in de gemeente Nijkerk wonen.
Het NDB wordt gecontroleerd door het Diaconaal Platvorm Nijkerk (DPN). Het DPN bestaat uit vertegenwoordigers van alle aangesloten diaconieën, waaronder onze diaconie.
Het NDB staat midden in de samenleving en is een partner voor diverse (hulp)organisaties zoals vluchtelingenwerk Nijkerk, gebiedsteams gemeente Nijkerk en Sigma.

Het NDB voert namens alle aangesloten kerken diverse projecten uit. Hier volgt een korte samenvatting van de projecten over 2018:
Schuldhulpmaatje Nijkerk (uitgevoerd door DPN)
Opgeleide maatjes helpen mensen die vastlopen met hun financiën. In 2018 werden er door 15 maatjes 26 trajecten afgerond.
Noodfonds NDB
Het verlenen van individuele financiële ondersteuning aan hen die buiten de reguliere hulp vallen. In 2018 zijn er 38 verzoeken om hulp ontvangen waarvan er 29 zijn toegewezen.
Vakantie activiteiten kinderen
Op donderdagen in de zomervakantie organiseert het NDB leuke activiteiten voor kinderen van de basisschool die niet op vakantie kunnen gaan. In 2018 waren er gemiddeld 40 kinderen per keer die hebben geknutseld, spelletjes hebben gedaan en uitstapjes hebben gemaakt.
Vakantie (éénouder) gezinnen
Voor gezinnen die leven rond het sociaal minimum en die niet op vakantie kunnen gaan heeft het NDB een stacaravan op camping ‘De Pallegarste’ in Mariënberg. In 2018 waren alle mei- en zomervakantieperiodes volgeboekt en hebben in totaal 25 kinderen en 29 volwassenen/pubers kunnen genieten van een mooie vakantie.
Verassingspakketten
Jaarlijks rond de feestdagen en de zomervakantie deelt het NDB pakketten uit aan mensen in de gemeente Nijkerk die leven rond het sociaal minimum. In 2018 is besloten 112 mensen te verassen met een paasgroet inclusief een waardebon.
Hulp In de Praktijk (HiP) Nijkerk
HiP Nijkerk is een project van het NDB waarbij de diaconieën van de aangesloten kerken hulpaanvragen koppelen aan vrijwilligers. In 2018 waren er bijna 200 hulpaanvragen en steeg het aantal hulpbieders binnen HiP naar 115.
Dankzij de bundeling van krachten van de verschillende diaconieën in Nijkerk kan er een mooie bijdrage worden geleverd aan het welzijn van alle mensen in de gemeente Nijkerk.

Meer informatie vindt u op de website www.ndbnijkerk.nl

Namens de diaconie,
Rikus Lozeman