Spasieba! Bedankt!

Vorige week zijn wij, in samenwerking met de Stichting Kinderhulp Tsernobyl Nijkerk, in Wit Rusland geweest om daar verschillende projecten te ondersteunen en om daar humanitaire hulp te bieden.
De meest elementaire hulpmiddelen (zoals incontinentiemateriaal, speelgoed, schrijfgerei, schoonmaakmiddelen, tandenborstels etc.) zijn daar wegens geldgebrek op veel projecten niet voorradig en nu door ons daar gekocht en gebracht.
Een blindeninstituut in Ivatsevichi heeft de beschikking over een nieuw gebouw gekregen, maar dat verre van af is! Zij hebben nu door ons geld in ieder geval kozijnen kunnen aanschaffen (die zij dan door zelfwerkzaamheid hebben aangebracht en zijn nu bezig met de elektriciteit die ook niet aangebracht was.
Maar ook verschillende gezinnen zijn ondersteund door middel van boodschap pakketten, 1 gezin (waarvan de dochter blind is en de moeder ziek) heeft een nieuw gasfornuis gekregen zodat zij weer konden koken, een spastisch meisje heeft een loopband gekregen om haar benen te trainen enzovoorts.
De Stichting ondersteunt al zo’n 25 jaar Wit Rusland, dit na bezoek van 3 groepen kinderen in begin jaren 90 om te herstellen na de Tsernobylramp.
Albert en Wijna de Graaf hebben nog altijd frequent contact met de kinderen die zij in 1992 en 1994 6 weken in huis hebben gehad en zij als pleegkinderen zien (ook al hebben deze kinderen nu zelf kinderen!)
Via Albert’s team van waterpolo zijn wij onder de indruk geraakt van hun daden en verhalen over de nood daar en wilden het graag ondersteunen. Wij hebben een actie opgezet om geld in te zamelen, om in “Belarus” projecten te ondersteunen. Zo heeft ook de diaconie van de gereformeerde kerk Nijkerk 400 euro gesponsord, waarvoor “Spasieba”!

Het was een prachtige reis, met veel dankbare en zeer hartelijke mensen, ontzettend veel armoede, mensen die veel moeten doen om te (over)leven. Een reis die wij niet snel vergeten zullen.
Voor meer informatie kunt u terecht op de site van Stichting Kinder Hulp Tsernobyl en ook uw ondersteuning zal worden gewaardeerd.

Namens Corné van de Tang, Hans de Groot, Chris Benning, Albert de Graaf en Ronald Bokkers nogmaals Spasieba!!