• Voorzitter Diaconie Gereformeerde Kerk Nijkerk
  • Secretaris Diaconaal Platform Nijkerk.

Voorzitter Diaconie Gereformeerde Kerk Nijkerk.
Medio 2021 zit mijn ambtstermijn er op. Dan ben ik naast 3,5 jaar beleidsouderling ook nog eens 4,5 jaar voorzitter van de diaconie geweest en wordt het tijd het voorzittersstokje over te dragen.
Voorzitter zijn van de diaconie is niet alleen geweldig leuk, je werkt met een enthousiast team samen. Het geeft ook veel voldoening. Je weet dat je soms voor mensen het verschil kunt maken. Daarnaast zit er een formele kant aan de functie. De diaconie is in de ogen van de wet een rechtspersoon, net als de kerkrentmeesters, en daarom dient het bestuur en dus ook het voorzitterschap gevuld te zijn.

Waarom een vacature plaatsen in het kerkblad? Vaak wordt gezegd dat een één-op-één benadering het beste is. Het zou beter zijn dan het plaatsen van een algemene vacature. Daar wordt, zegt men, niet op gereageerd. Tot op heden is altijd voor de één-op-één benadering gekozen, niet alleen voor het werven van een voorzitter, maar voor het werven van ambtsdragers in het algemeen. In de praktijk blijkt, dat men veel potentiële ambtsdragers af moet gaan voor er één geworven kan worden. Vandaar dat ik nu de weg van de algemene vacature in het kerkblad volg. Ik hoop dat dit wat oplevert.

Bent u geïnteresseerd in dit mooie werk (of eventueel kent u iemand die u zeer geschikt lijkt), neem dan contact met mij op. Ik zal graag vertellen wat het inhoudt. NB: ervaring met de diaconie is niet strikt noodzakelijk. Voordat ik voorzitter werd van de diaconie ben ik alleen maar ouderling geweest; geen diaken.

Secretaris Diaconaal Platform Nijkerk.
In de Stichting Nijkerks Diaconaal Beraad werken 10 protestantse en de katholieke kerken uit Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken samen. De krachten zijn gebundeld om als kerken te dienen en een bijdrage te leveren aan het welzijn van alle mensen die in de gemeente Nijkerk wonen. Door samen op te trekken en te leren van elkaars ervaringen, kon de aanwezigheid in de Nijkerkse samenleving groter worden. Ook stonden de diaconieën sterk als maatschappelijke partner toen de Wet Maatschappelijke Ondersteuning van kracht werd.
Zie voor verdere informatie over het NDB: https://ndbnijkerk.nl/

Het Diaconaal Platform Nijkerk (DPN) controleert de Stichting Nijkerks Diaconaal Beraad (NDB). Het DPN bestaat uit vertegenwoordigers van alle aangesloten diaconieën. De taken van het Diaconaal Platform Nijkerk zijn:
Controle van het bestuur van de Stichting Nijkerks Diaconaal Beraad;
Controle van de jaarlijkse begroting en beleidsplannen;
Besluiten van het bestuur goed en- of afkeuren;
Het verlenen van concrete hulp als er vanuit het meldpunt een hulpvraag binnenkomt.

De functie van secretaris van het DPN is sedert januari 2020 vacant. Er wordt derhalve dringend gezocht naar een opvolger. Belangrijkste taken zijn: voorbereiden en notuleren van vergaderingen; onderhouden van contacten met het NDB; doorgeven van informatie aan DPN respectievelijk NDB.
Globale tijdsbesteding: de voorbereiding en het opmaken van de notulen samen met de overige vergaderstukken vragen ca. 1 á 2 avonden tijd per vergadering. Er zijn 3 à 4 vergaderingen per jaar. Daarnaast kost het onderhouden van het e-mail verkeer wekelijks een paar minuten tijd.

Bent u geïnteresseerd of wilt u meer informatie, meldt u dan aan bij de voorzitter van de Diaconie: