Armoede

Armoede is net zoiets als honger. We hebben nooit honger, maar wel eens trek. We hebben dus ook geen armoede, maar zitten soms wel eens krap of hebben wat schulden. Armoede is een naar woord. Armoede zelf is ook naar, en komt, ondanks dat we in een rijk land leven en het niet willen, hier echt voor. Via de diaconie, het Nijkerks Diaconaal Beraad, de gemeente, de voedselbank en nog vele anderen proberen we er iets aan te doen. In coronatijd wordt alles nog nijpender. Horeca, winkeliers, zzp’ers en anderen hebben het vaak moeilijk zonder dat we er iets van weten. Ook daar kan armoede op gaan treden. Als kerkleden hebben we allemaal een diaconale taak, zorgen voor de armen, maar wat kunnen we?
Eigenlijk zijn er veel mogelijkheden om wat te doen.
Als je gewend was af en toe uit eten te gaan, haal dan af en toe (of misschien wat vaker) een afhaalmaaltijd op. Als je gewend was door de stad te lopen en ergens een kop koffie met een gebakje of een stuk vlaai te eten, koop dan nu eens gebakjes of een vlaai en geniet er thuis van. Als je gewend was rond deze tijd kleding of schoenen kopen, doe dat dan nu ook. Je doet niet veel anders dan normaal, maar het helpt onze middenstand, onze economie en uiteindelijk onszelf enorm.
Wil je buiten ons land mensen steunen, ga dan eens naar Dorcas of de Wereldwinkel. Je kunt daar soms ook vinden wat je nodig hebt en steunt daar ook nog eens mensen in andere delen van de wereld mee.
Uiteraard hoef je niets te kopen, maar kun je ook giften geven. Dat zou je aan onze eigen diaconie kunnen doen, maar ook aan bijvoorbeeld de voedselbank of Dorcas.
Op al deze manieren kun je zelf een beetje diaken zijn. Ik hoop dat we veel van dit soort diakenen binnen onze kerk mogen vinden.