Staat niet op de kaart!

De groep stuit al snel op twee barse Romeinse soldaten die hen tegenhouden. ‘Waar gaat de reis naartoe?’ Ze kunnen het niet hebben dat iedereen maar zonder toestemming door het land reist.

Er wordt van alles geroepen door de groep. ‘Naar het plein van Nijkerk, naar de volgende kerk, naar de herberg…’
De soldaten rollen de kaart met bestemmingen open. Onverbiddelijk schudden ze hun hoofd. ‘Staat niet op de kaart’. De doorgang wordt geweigerd.
‘Bethlehem?’ oppert iemand aarzelend. De Romeinen verbleken. Alweer een groep die naar Bethlehem af wil reizen. Het wordt daar veel te druk. Ze vrezen een oproer.
‘Jullie kunnen daar alleen heen als je met de goede gids reist.’ De soldaten kijken elkaar hoopvol aan. Misschien kan dat de groep nog tegenhouden.
‘Onze gids heet Jan. En hij is heel goed.’ De soldaten geven geen krimp.
‘Julia? Geert? Dominee?’
Staat niet op de kaart. De soldaten worden ongeduldig.
‘God?’

Met een klap rollen de Romeinse soldaten de kaart op. Alweer een groep die zich door de beste Gids naar het kind van Bethlehem laat leiden. Voor deze Macht moeten zij zelfs wijken.
Opgelucht gaat de groep verder naar de herberg. Een vrouw, die niet bij de groep hoort, blijft stilstaan bij een herder die voor de ‘Huiskamerherberg’ staat. De herder nodigt haar binnen, maar de vrouw schudt verbitterd haar hoofd. Ze kan niet meer terug; er is teveel gebeurd. Ze loopt al jaren achter de verkeerde gids aan. Ook het doel van haar leven staat niet op de kaart.

Was ze maar even naar binnen gegaan in de herberg. dan had ze de warmte kunnen voelen van het zachte kaarslicht. Dan had ze zich kunnen laven aan de met liefde bereide oosterse gerechten. Dan had ze de woorden uit het gedicht  kunnen horen hoe ze haar stukgeslagen toekomst om kan zetten door met de Man mee te gaan die op een ezel rijdt. De Man die je wonden verbindt, je pijn stilt en je meeneemt naar de kribbe.

Arna van Deelen

↑ Top