feed-image RSS-feed

Schrijfactie Amnesty International

Maleisië: jonge Maleisiër in dodencel vanwege drugs

Hoo Yew Wah kreeg in 2011 de doodstraf opgelegd omdat hij drugs in zijn bezit had. Hij was twintig toen hij werd opgepakt en zit inmiddels al dertien jaar achter tralies.

Wat kun jij doen?
Schrijf vóór 1 juli 2018 via Amnesty een brief naar de sultan van Johor in Maleisië. Roep hem op het doodvonnis van Hoo Yew Wah om te zetten in een gevangenisstraf.
Doodstraf voor drugsbezit
De Chinees-Maleisische Hoo Yew Wah was twintig jaar oud toen hij in 2005 werd opgepakt met 180 gram drugs op zak. De rechter oordeelde dat hij in drugs handelde en legde automatisch de doodstraf op. Hoo Yew Wah werd veroordeeld op basis van een verklaring die hij aflegde zonder advocaat. Hij zegt de verklaring te hebben ondertekend nadat de politie zijn vinger brak en dreigde zijn vriendin in elkaar te slaan.
Hoo Yew Wah ging in hoger beroep maar dit werd afgewezen. In 2014 vroeg hij de sultan om pardon. Zijn verzoek is nog altijd in behandeling. Hoo Yew Wah zit inmiddels al dertien jaar vast.
Volgens internationaal recht mag de doodstraf niet automatisch worden opgelegd en alleen voor de ‘meest ernstige misdaden’ of moord met voorbedachten rade. Drugsdelicten vallen hier niet onder.
namens de ZWO commissie, Robbert van Hell

↑ Top