feed-image RSS-feed

Schrijfactie Amnesty International

Zes agenten in burger pakten de gerespecteerde journalist Erick Kabendera op 29 juli thuis op. Zonder opgaaf van reden. Vermoedelijk zit hij vast omdat hij onderzoek doet naar de mensenrechtensituatie in Tanzania en daarover bericht in binnen- en buitenland.
Wat kun jij doen?
Schrijf vóór 1 januari 2020 naar de autoriteiten in Tanzania. Roep hen op Erick Kabendera onmiddellijk vrij te laten en de aanklachten tegen hem in te trekken.
Persvrijheid onder druk
Kabendera is inmiddels aangeklaagd voor het leiden van georganiseerde misdaad, belastingontduiking en geldwitwasserij. Dit zijn verzonnen aanklachten. Sinds in 2015 John Magufuli president werd van Tanzania, wordt de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid er meer en meer aan banden gelegd. Journalisten die kritiek uiten op het beleid van de Tanzaniaanse overheid en hoe die met mensenrechten omspringt, worden opgepakt en lastiggevallen.
Gezondheid gaat achteruit
Sinds zijn arrestatie gaat het slechter met de gezondheid van Kabendera. Hij heeft ademhalingsproblemen en één van zijn benen is verlamd. Hij wordt hiervoor behandeld in het ziekenhuis.
Namens de ZWO commissie,
Robbert van Hell