feed-image RSS-feed

Nieuws van ZWO

Heel de Kruiskerk bakt…. Voor elkaar!
Door de Coronamaatregelen kunnen we nu niet met elkaar koffiedrinken na de kerkdienst. Voor velen van ons is dit koffiedrinken onlosmakelijk verbonden met kerk zijn, want kerk-zijn is meer dan alleen een gebouw. Naar elkaar omkijken kan ook in deze tijd door een kaart te sturen, door elkaar te bellen, door een boodschap voor elkaar te doen én voor elkaar een cake te bakken.

Cake voor elkaar
Totdat we elkaar weer zien tijdens het koffiedrinken na de kerkdienst, bakken we voor elkaar een cake. Als ZWO commissie delen we gevulde cakeblikken uit aan gemeenteleden die we hopen (weer) te zien bij het koffiedrinken wanneer de Coronamaatregelen dit toelaten. En is het cakeblik leeg.  Dat is niet erg. Vul het cakeblik opnieuw met een heerlijk vers gebakken cake en verras een ander gemeentelid met deze cake. Zo bakken we voor elkaar en geven we het door!

Heel de Kruiskerk bakt
Helaas was het door de Coronamaatregelen dit jaar niet mogelijk om ‘Heel de Kruiskerk bakt’ te organiseren. In 2019 vroegen we gemeenteleden om op een zondag tijdens de 40 dagentijd een taart mee te nemen naar de kerkdienst zodat we deze tijdens het koffiedrinken konden uitdelen. Op de zondag (in de 40 dagentijd is de zondag geen vastendag) konden we met elkaar vieren dat we richting Pasen gingen, het feest van licht en hoop. Ook nu kijken we uit naar opnieuw bij elkaar zijn. Door voor elkaar een cake te bakken, naar elkaar om te zien, zijn we lichtdragers van God. Een klein gebaar kan veel teweeg brengen. De paaskaars is een belangrijk symbool dat ons vertelt dat het nooit zo donker kan worden of er zal licht zijn. Er zijn twee manieren voor het verspreiden van licht: wees de kaars of de spiegel die het licht weerspiegelt.

Thijs en Marike Blok
Met Pinksteren besteedde Jesse tijdens zijn vlog aandacht aan de ZWO commissie en in deze vlog kwamen ook het predikantsechtpaar Thijs en Marike Blok ook aan het woord. Ze zijn docent theologie aan de Justo Mwala Universiteit (JMU) in Lusaka. Vanwege de Coronapandemie zijn ze tijdelijk terug in Nederland. De lessen worden sinds kort net als in Nederland online gegeven maar dit is voor de studenten nog een hele uitdaging. Zo kun je maar beperkt databundels kopen voor internet en is het vaak zoeken naar bereik.
We stelden dan ook de vraag of wij vanuit Nederland ook wat kunnen doen voor Zambia? Jazeker! Dank voor bescherming en gezondheid. Tot nu toe is niemand van de docenten en studenten ziek. Dank ook voor alle technische mogelijkheden. Je kunt ook geven. Kerk in Actie steunt online lesgeven zodat studenten hun studie kunnen blijven doen en straks in gemeenten aan het werk kunnen.

Je kunt een bijdrage overmaken naar NL 89 ABNA 0457 457 457 van Kerk in Actie onder vermelding van ‘Corona Zambia’. Namens Thijs en Marike Blok en JMU hartelijk dank.

Als ZWO commissie volgen we drie projecten voor ongeveer drie jaar en het project van Thijs en Marike is één van deze projecten die wij op dit moment volgen. De overige twee projecten zijn Isa-e-Church in Bangladesh en kinderbeschermingsprogramma MTC in Myanmar. Door het organiseren van activiteiten zoals ‘Heel de Kruiskerk bakt’ willen we de gemeente betrekken bij Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking. Heb je ideeën of tips, dan horen we dat graag.
Met vriendelijke groet,
Rob van Manen, Kees Vermeulen, Judith Elgersma-Overvliet, Marian Lozeman-Elgersma, Margreet Nonkes, Mirjam van Bokhorst, ZWO commissie (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)