Schrijfactie Amnesty International 16 juni 2019

Advocaat Quelvin Jimenez uit Guatemala wordt met de dood bedreigd omdat hij de inheemse Xinca-gemeenschap in het zuiden van het land helpt. Hun rechten worden bedreigd door de mijnbouw in het gebied waar ze wonen.
Wat kun jij doen?
Schrijf vóór 1 augustus 2019 een brief naar de autoriteiten van Guatemala. Vraag hen om Quelvin Jimenez te beschermen tegen geweld en grondig onderzoek te doen naar de bedreigingen.
Bedreigd maar niet beschermd
Eind april kreeg Quelvin Jimenez te horen dat iemand hem wilde vermoorden en dat zijn huis in de gaten werd gehouden. Even later achtervolgde een gewapende motorrijder hem. De man probeerde Jimenez’ auto te stoppen.
Jimenez werd al eerder aan de telefoon met de dood bedreigd. Hij deed aangifte en de politie startte een onderzoek. De openbaar aanklager beval veiligheidsmaatregelen om Jimenez te beschermen. Maar de politie voert dat bevel niet uit.
Gevaarlijke plek om te werken
Mensenrechtenverdedigers in Guatemala doen hun werk onder zeer gevaarlijke omstandigheden. Dit geldt vooral voor landrechten- en milieuactivisten. Ze worden continu bedreigd en aangevallen. Zowel de autoriteiten als bedrijven proberen hun werk in een kwaad daglicht te zetten. In 2018 werden er in Guatemala 26 mensenrechtenverdedigers vermoord.
namens de ZWO commissie, Robbert van Hell