feed-image RSS-feed

Wat doe je als....secretaris van Het Kompas

Bijna wekelijks valt bij veel gezinnen/bewoners in Nijkerk Het Kompas op de deurmat. Wat is er eigenlijk voor nodig om te zorgen dat u op deze manier wordt geïnformeerd over uw kerk en de gemeenteleden die daarbij horen? Allereerst hebben we zo'n 20 hoofdartikelenschrijvers die één of meerdere keren de moeite nemen om een mooi/passend artikel te schrijven. Een aantal van hen is (oud-) dominee, een aantal van hen heeft een functie binnen de kerk, maar er is ook een deel dat 'gewoon gemeentelid' is en graag schrijft. Verder zorgt de redactie er elke keer weer voor dat uw Kompas er netjes uitziet en dat de aangeleverde teksten goed verwerkt zijn, zorgt het Kerkelijk Bureau ervoor dat met enige regelmaat gegevens over jubilea gedeeld worden en  zijn vele jongeren - aangestuurd door onze coördinator - elke vrijdag druk met de bezorging van de Kompassen. En dan noem ik nog niet de voorzitter/penningmeester die zich met de financiële gezondheid van Het Kompas bezig houdt, de drukker die Het Kompas feitelijk maakt en alle andere mensen die 'aan de achterkant' zorgen voor de wekelijkse informatie.
Zo ook de secretaris.
Deze functie is zeker niet op de voorgrond, maar - net als de andere genoemden - wel van belang voor Het Kompas. De secretaris organiseert de jaarlijkse vergadering van de redactieraad en verzorgt daarvan de notulen en zorgt ervoor dat de tekst in het Jaarboekje van de Kerk elk jaar even nagelopen (en indien nodig aangepast) wordt. Maar de leukste klus van de secretaris is toch wel het maken van de planning van de hoofdartikelenschrijvers voor Het Kompas. Elk jaar in oktober wordt een overzicht gemaakt van de planning voor de Kompassen in het volgende jaar. Daarna stuurt de secretaris dit overzicht rond aan alle hoofdartikelenschrijvers die dan hun voorkeuren opgeven voor welke week/weken ze willen schrijven. Altijd even puzzelen om te zorgen dat het jaar netjes is gevuld en de schrijvers tevreden zijn. Als dit rond is, kan het overzicht in november rondgestuurd worden naar alle schrijvers, de drukker, de redactie etc., zodat we weer voor een heel jaar gegarandeerd zijn van mooie artikelen waar onze gemeenteleden van kunnen genieten.
Zoals gezegd: een leuke klus die ik nu al bijna 6 jaar met veel plezier doe, maar waarmee ik ga stoppen. Dus: we zijn op zoek naar een nieuwe secretaris die houdt van een beetje puzzelen en organiseren.
Over het jaar heen is het zeker geen grote klus, er zijn een paar momenten waarmee je er 'even druk' mee bent. Lijkt het je leuk of wil je meer informatie? Neem dan gerust contact met me op, ik informeer je/u graag verder.

Anne-Marike Windhouwer, secretaris van Het Kompas