‘Niets blijft zoals het was’

Onder het motto ‘Niets blijft zoals het was’ worden er dit jaar in de gemeente Nijkerk bijeenkomsten voor ouderen gehouden waar gesproken wordt over het thema ‘ouder worden in een veranderende samenleving’.
Ouder worden in een samenleving die snel verandert is niet altijd even makkelijk. Soms kom je ineens voor vragen te staan waar je nooit aan gedacht hebt. Een simpel voorbeeld: man regelt alle financiële zaken per computer en overlijdt plotseling, de vrouw radeloos achterlatend want ze heeft geen toegang tot adressen omdat alles beveiligd is met een wachtwoord. Dit kun je eenvoudig voorkomen door een lijstje met wachtwoorden ergens op te slaan voor het geval dat er iets gebeurt en de ander de zaken moet overnemen, zegt Bernhard Steenwijk. Met Herman Verheij is hij mede-initiatiefnemer van seniorenbijeenkomsten waarop dergelijke zaken worden besproken. ‘Het zijn de meest voor de hand liggende dingen die vaak worden vergeten.’ ‘De laatste paar jaar zijn er door een werkgroep in kleinschalig verband seniorenbijeenkomsten georganiseerd die dermate zinvol waren dat wij ze nu breder willen opzetten. De onderwerpen die toen aanbod kwamen zijn zeker bestemd voor een groter publiek waarbij wij denken aan alle ouderen in heel de gemeente Nijkerk en dan vooral vanaf 70+’.
 
Het is de bedoeling dat ouderen onder deskundige leiding in kleine groepen in een vertrouwelijke omgeving met elkaar in gesprek gaan. Daar kan iedereen zijn of haar vragen stellen waarbij zij door advies en ondersteuning bijgestaan worden om in het woud van voorschriften en regels een weg te vinden waardoor iemand geholpen wordt. Vragen die misschien bij u leven: Waar loop ik tegenaan? Waar kan ik terecht nu mijn man dagbesteding nodig heeft? Wat is WMO en wat is WLZ? Heb ik mijn huis voldoende beveiligd tegen inbrekers? En hoe ga ik om met de nieuwe donorwet die er straks komt? ‘De meerwaarde van zulke bijeenkomsten is dat ouderen zich realiseren: ik ben niet de enige. Ze doen contacten op en ontmoeten elkaar en maken misschien nog eens een afspraak – hoogst belangrijk in een tijd van vereenzaming.’
 
Er is een folder ontworpen die in openbare gelegenheden, bij kerken en organisaties in de gemeente Nijkerk verkrijgbaar is. Er zijn een aantal onderwerpen waar in de bijeenkomsten op kan worden ingezoomd zoals veiligheid, wonen en zorg. Maar ook andere thema’s mogen aan de orde komen. Belangstellenden kunnen zich telefonisch opgeven – tel. 06-83314962 -  via de mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of de kaart die in de folder is opgenomen.
 
Samenwerken en elkaar aanvullen is ook op het vlak van de ouderen urgent om er voor te zorgen dat de verschillende activiteiten goed op elkaar worden afgestemd en voorkomen wordt dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Deze gesprekken zijn dan ook een initiatief van de in Nijkerk actief zijnde ouderenbonden en afgestemd met de gemeente Nijkerk en het Nijkerks ouderennetwerk, samen met de PCSO en Het Nijkerks Diaconaal Beraad.
 
Ds. B.H. Steenwijk

↑ Top  

© Gereformeerde Kerk - Nijkerk 2018   Leden   Account aanmaken?   ANBI