We zijn er!? En nu?!

De vernieuwde Kruiskerk, we zijn er ingetrokken! Een jaar lang hebben we hard gewerkt, zijn de voorbereidingen getroffen. We hebben de kerk ingewijd, met een feestweek waarin we al van alles hebben kunnen proeven en uitproberen. Als een kind in een snoepwinkel, zoveel mogelijkheden, zoveel leuke dingen. Je kunt ook denken aan de intocht in het beloofde land. Het land van de mogelijkheden, er is van alles al te zien. Maar hoe ga je leven in een beloofd land, hoe ga je kerk zijn in een gebouw met zoveel mogelijkheden? God zegt tegen Jozua: “Wees vastberaden en standvastig, laat je door niets weerhouden of ontmoedigen, want waar je ook gaat, de HEER, je God, staat je bij.’
Vanmorgen, de eerste ‘normale’ zondag merkte ik de feeststemming nog. Een gewone dienst zonder fanfare of zandtovenaar, maar we waren als gemeente leden actief betrokken in de dienst. Gewoon, alsof we met elkaar in gesprek waren over de betekenis van een naam of een lied. De jeugd heeft zijn weg al gevonden in de bovenzalen, een beetje hangen, een spelletje doen, lekker rennen door de gangen.

In de feestweek hebben al veel mensen de stamtafel in de grote hal gevonden. Gewoon voor een bakkie koffie met een goed gesprek, om even mensen te ontmoeten of te overleggen voor een klus. Daar straalde al zoveel gastvrijheid van uit, dat is toch waar we van droomden als kerk. Zolang we dat maar niet alleen aan de koster overlaten, want als je in de kerk bent, is iedereen ook direct gastheer of gastvrouw, koffieschenker en schoonmaker. Er zijn zoveel verschillende activiteiten geweest afgelopen weken. Van wijnproeverij of een avond over de sterren tot een cabaret en schilderworkshop. Hoe vaak ik niet heb gehoord: “dat moeten we vaker doen”. Amen, helemaal mee eens. Dat moeten we zeker vaker doen. Wat let je? Ga op zoek naar mensen om dat samen mee te gaan DOEN. De kerk is beschikbaar op alle dagen van de week en ook op alle momenten van de dag.
De afgelopen periode hebben we al verschillende keren het thema van dit seizoen gezien: “Een open huis”. We kunnen elkaar helpen om dit waar te maken. Heidi noemde ‘heilige’ gezelligheid, een huis om in te leven en samen te zijn, om uit te delen wat we zelf ontvangen hebben. Het is onze opdracht om in dit fantastische gebouw een aantrekkelijke gemeente te zijn voor de kinderen en de ouderen, voor de jeugd en de tieners, de gezinnen en de mensen die alleen gaan. Soms serieus en ingetogen, soms met plezier en de bijbehorende gezelligheid. Laten we niet in plannen blijven steken en zeker niet blijven wachten tot anderen wat voor ons bedenken. Dan lopen we het risico dat er weinig nieuws gaat gebeuren en dat zou toch zonde zijn.

Even terug naar Jozua. Het volk van God staat aan de grens van het land dat ze in bezit gaan nemen. Ze hebben geen enkele ervaring in hoe je dat nu moet doen. De ervaring die ze hebben is verouderd en heeft te maken met en woestijnvolk dat rondtrekt, maar hun doel is duidelijk. Ze krijgen van God de opdracht mee om vastberaden en standvastig te zijn en zich door niets laten weerhouden of ontmoedigen. Hebben wij ons doel goed voor ogen? Wat is jouw doel voor onze gemeente in dit mooie kerkgebouw? Houd dat doel voor ogen, vastberaden en standvastig en ga aan het werk. De kerkenraad wil daar graag aan bijdragen door het bestuur van de kerk te vereenvoudigen. DOEN wordt het uitgangspunt en niet in te lang in discussie en plannen blijven hangen.

Ontvlam in ons en vuur ons aan!
Getroost zullen wij verder gaan.
Amen. Halleluja!
(Lied 281 vers 10)