‘Een goed verhaal’

De zomervakantie ligt achter ons, de scholen zijn begonnen en het kerkenwerk is weer opgestart. Zondag 15 september is de startzondag om het kerkelijk seizoen gezamenlijk feestelijk te beginnen. Het thema van de PKN  is ‘Een goed verhaal’.  De bijbel staan vol met goede verhalen. In de kerk leven en werken we vanuit het goede verhaal dat ons in de bijbel wordt verteld. Gods Woord in mensentaal, voor velen een bron van troost, bemoediging en inspiratie. Maar wellicht lees jij ook wel eens een Bijbelverhaal die vragen oproepen? Omdat we het moeilijk in een context kunnen plaatsen. Of omdat het lastig is te vertalen naar ons dagelijks leven.

De bijbel is een verzameling van verschillende boeken, heilige schriften van Joden en Christenen. Het is niet een boek waarin je even snel de koppen scant, doorheen scrolt en alleen de informatie tot je neemt die voor dat moment voor jou belangrijk is. Je moet er even voor gaan zitten. De tekst op je in laten werken. En soms nog een keer lezen om het tot je te nemen. En dat is in de huidige tijd soms lastig, niet alleen voor jezelf, maar ook voor onze jeugd. Het is goed om dit te erkennen en samen na te denken op welke manier we de verhalen uit de bijbel onder de aandacht kunnen brengen. Om naast het klassieke lezen ook naar andere vormen te kijken om kennis over te dragen. Het gaat hierbij niet alleen om aan te sluiten bij hun belevingswereld, maar ook bij hun levensstijl.

Gelukkig zijn er diverse werkvormen die onze vrijwilligers kunnen gebruiken binnen het jeugdwerk  om ‘een goed verhaal’ te vertellen. We willen als jeugdteam onze vrijwilligers daarbij helpen en ondersteunen om deze uitdaging aan te gaan.  Maar ook thuis en in de directe omgeving wil ik je uitnodigen om te starten met het delen van ‘een goed verhaal’. Welk verhaal in de bijbel laat jou niet los? En welk verhaal heeft je onlangs nog verrast en geïnspireerd? En vergeet dan ook niet om te vertellen waarom dit verhaal iets met jou doet? Want ook jij bent een voorbeeld van hoe jij je staande houdt als christen in onze maatschappij. Hoe draag jij het geloof uit in de praktijk?

In 2018 heeft de EO onderzoek gedaan naar de meest populaire Bijbelverhalen onder Nederlanders. Daar is een top 40 lijst van samengesteld. Het gaat te ver om de complete lijst met jullie te delen, dus ik beperk mij hier tot de top 5:

1: De geboorte van Jezus;
2. De ark van Noach;
3. De barmhartige Samaritaan;
4. David en Goliath;
5. Mozes in het biezenmandje.

Voor christenen ziet de top vijf er iets anders uit. In plaats van David en Goliath, en Mozes komt de Kruisiging, de opstand en de wonderbaarlijke spijziging daarvoor in de plaats. Is deze top 5 voor jou herkenbaar of juist helemaal niet?
En dat is juist zo mooi aan de Bijbel. Het is een onbeschrijfelijk veelzijdig boek waar ieder mens zijn eigen inspiratie en troost uit kan halen. Zelfs de meest bekende verhalen kunnen je opnieuw raken. Soms valt je ineens een detail op waar je altijd overheen gelezen hebt. En dat detail zorgt ervoor dat  het verhaal anders wordt belicht en leidt tot nieuwe inzichten. Dat maakt de bijbel in mijn ogen tijdloos. ‘Een goed verhaal’ is dan ook een mooi thema om dit jaar bij stil te staan.  Ik wens jullie het komende jaar mooie, bemoedigde en inspirerende verhalen toe.

Nanda Tammes - van Mondfrans
Voorzitter Jeugdteam

NB. Voor alle jeugdwerkers: Mocht je benieuwd zijn naar welke werkvormen er zijn? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.