Vorming en Toerusting - Johannes Passion

Bach heeft de Johannes Passion een aantal jaren vóór de Matthäus Passion gecomponeerd. De Johannes Passion heeft een meer intiem, maar ook een meer strijdlustig karakter. Eén koor en één orkest spelen de partijen, in afwijking van de Matthäus, die dubbelkorig is uitgevoerd. De eerste uitvoeringen van de Johannes Passion waren dan ook in de wat kleinere kerk in Leipzig, de Nicolaikerk, in tegenstelling tot de grotere Thomaskerk.
Piet Philipse, cantor/organist uit Bussum, heeft ons deze avond meer verteld over de Johannes Passion. In de Passion bleek veel meer te zitten als je als eenvoudige luisteraar merkt. Piet Philipse heeft daar ook boeiend over verteld.
Hij studeerde orgel en koordirectie aan de Zeeuwse muziekschool bij Adriaan Fonteyn. Hij was cantor/organist in Goes, ’s-Gravenpolder, Hilversum, Huizen, Amersfoort en Bussum.

↑ Top