Eerstkomende kerkdiensten

Kruiskerk - 18.30 uur
Ds. Egbert Egberts Taizé-viering, m.m.v. koor Testify
Organist  Dinie Jager-Raven

De eerste collecte is bestemd voor de Wereldgebedsdag.
De tweede collecte is bestemd voor de kerk.
De collecte aan de uitgang is bestemd voor onderhoud van de gebouwen.

Bij de kerkdiensten

Kindernevendiensten: voor de groepen 1- 8.
Verhaal: Jezus veegt het tempelplein schoon, n.a.v. Matteüs 21:12-17.

Beeld en Geluid
Deze dienst wordt uitgezonden in beeld en geluid. Meer info in het jaarboekje pagina 30.

Zondag 1 maart, eerste in de Veertigdagen, de avonddienst: Taizé viering m.m.v. Testify
Deze zondag begint de Veertigdagen. Daarbij gaat het o.a. om verstilling, inkeer en bezinning. De Veertigdagen mondt uit in de Stille Week, waarin het lijden en sterven van Jezus centraal staan. Dat maant ons tot inkeer en verstilling.
In de avonddienst willen we daar bij stilstaan en dat op gepaste wijze vieren. Ons leek een Taizé viering geschikt: verstilling, de liederen uit de traditie van Taizé, bezinning, gebedsintenties – en meer vormen de onderdelen van deze viering.
‘Testify’ uit Nijkerk verleent medewerking aan de viering.
Graag tot zondagavond!
Aster Barkmeijer-Dirksen en ds. Egbert Egberts

Zondag 1 maart
Paasproject Kindernevendienst: KEN JE MIJ?
Ook dit jaar volgen we Jezus weer op weg naar Jeruzalem. Daar ging Hij, naar eigen zeggen, heen om te lijden en te sterven. Hij zal in handen komen van zijn vijanden en door hen ter dood gebracht worden. Maar ook: Jezus zal het lijden volbrengen dat moet gebeuren. Achter heel de lijdensgeschiedenis zit een goddelijk plan. God de Vader wil in Christus de wereld met zichzelf verzoenen (2 Korintiërs 5:19) om die een nieuwe schepping te laten zijn. Het geloven in Gods plan bij wat je ziet gebeuren met Jezus is belangrijk. Je moet Christus steeds beter leren kennen vanuit de Schriften en Zijn eigen woorden. Zo kun je ook met Hem leven. De band tussen vrienden en levenspartners wordt steeds dieper, doordat ze de goede en slechte kanten van de ander ontdekken. Zo begrijpen ze elkaar beter en kunnen elkaar tot vreugde en steun zijn.
We lezen in Gods Woord dat mensen Jezus verkeerd beoordelen en Hem daardoor veel pijn doen. Zijn vijanden zien in Hem een gevaar voor het goede. Anderen die in Hem willen geloven als Verlosser (met vallen en opstaan) bewijzen Hem eer en geven Hem moed. Door wat we lezen leren ook wij Christus kennen en wordt aan ons de vraag gesteld: Ken je Mij?

Matteüs 21:1-11en Matteüs 21:12-17
Waarom juich je voor Mij?
Jezus is door Zijn woorden en de wonderen die Zijn woorden namens God onderstrepen populair onder het volk. Op het eerste gehoor biedt Hij hoop. Hij zegt zelf Gods volk voor te willen gaan naar de vrijheid. Hij maakt zich bekend als Verlosser. Wanneer je even langer luistert ontdek je dat het Koninkrijk van God niet van deze aarde is. Het is groter dan één land, het is het herstel van Gods goede schepping. Het is ook niet gebaseerd op macht, maar op nederig leven voor God.
Begrijpen de omstanders dat ze niet juichen voor een held, zoals er velen zijn, die hun voor even aards geluk brengt? Maar dat ze eer bewijzen aan de Zoon van David die komt in de naam van de HEER om hen voor eeuwig te verlossen? Als je Jezus echt kent, kun je niet dan roepen ‘hosanna’ en een week later ‘kruisig Hem’. Helden komen en gaan, maar God is vandaag en altijd dezelfde.

Hoe kom je naar Mij?
Jezus gaat na zijn intocht in Jeruzalem naar de tempel. Daar geeft Hij antwoord op de vraag die de menigte stelt: ‘Wie is die man?’. Allereerst jaagt Jezus de handelaars uit Gods huis vandaan. Dat je daar offerdieren kunt kopen en geld kunt wisselen bewijst dat mensen God (uit gemakzucht) hebben ingepast in hun manier van leven. De verwondering dat God tussen mensen wil wonen en tot hen wil spreken is er niet. De HEER wordt niet als de Heilige aanbeden. Daarna geneest Jezus lammen en blinden en wordt Hij door kinderen toegezongen. Daarin zien we Gods doel: Hij brengt bevrijding en verlossing en mensen danken Hem daarvoor.
Hoe komen wij naar Christus? Hij is niet zomaar een vriend, niet een willekeurige medemens. Christus is de Messias, God zelf die ons verlossing brengt. Benaderen wij Hem met gepaste eerbied, respect voor het wezenlijke verschil tussen God en een mens? En laten we dat in zijn huis ook zien? Dat vergroot niet de afstand tot Hem, maar maakt de verwondering dat God ons in Christus zo nabij is wel groter.

Viering Heilig Avondmaal Verzorgingstehuizen

Vrijdag 6 maart Arkemheen- 18.30 uur