Download als een iCal bestand
V&T - Vroegbarokke orgelmuziek in het Groninger land
Zaterdag, 22. September 2018, 07:30 - 20:00
Excursie Groningen op 22 september 2018

Vroegbarokke orgelmuziek in het Groninger land
Bach, Vivaldi en Händel zijn bekende componisten uit de baroktijd. Hun composities stammen grotendeels uit de 18e eeuw. Maar Praetorius, Scheidemann, Scheidt, Tunder, Weckmann: zeggen die componisten u iets?

Het zijn componisten uit de baroktijd, die hun werken grotendeels in de 17e eeuw schreven. Musici uit Duitsland, die zich lieten inspireren door hun vakgenoten uit Italië. Hun composities lijken zich in hun muzikale inkleuring minder te houden aan een strak schema als die van bijvoorbeeld Johann Sebastian Bach. Juist daardoor is hun muziek zowel van hoge kwaliteit als fris en verrassend.

Die vroegbarokke componisten schreven net als Bach vrijwel uitsluitend kerkelijke muziek, eigen composities, maar ook variaties op oude kerkelijke muziek, ook uit de tijd van vóór de Reformatie, en vaak voor orgel.

Orgels uit de vroege barok klinken heel anders dan veel kerkorgels van later datum, zij werden destijds gebouwd om als vervanging van een orkest veelstemmige muziek te laten horen, waarbij de kunst was om die stemmen individueel tot hun recht te laten komen: nu eens fluiten of strijkers, dan weer een fagot, hoorn of trompet.
Muziek van die vroegbarokke componisten is niet los verkrijgbaar. Wil je echt van die muziek kunnen genieten, dan moet je ook iets weten van de wereldlijke en de geestelijke cultuur van de tijd waarin ze zijn ontstaan.

Precies dat gaan we ervaren tijdens deze excursie. In de provincie Groningen, in drie kerken, die soms nog ouder zijn dan die oude orgels, in landschappen die nog veel van hun middeleeuwse oorsprong laten zien. Tijdens de excursie vertellen dominee Jan Willem Overvliet en dirigent en cantor-organist Dinie Jager, beiden uit Nijkerk, beiden met Groninger wortels, waarom dat daar allemaal nog zo is zoals het daar is. En Dinie Jager laat daar die vroegbarokke muziek in al haar facetten en schoonheid horen.

Vertrek ’s morgens om 07.30 uur vanaf het NS-station Nijkerk, aankomst aldaar om circa 20.00 uur.

Verteller: Jan Willem Overvliet
Organist: Dini Jager

We bezoeken de kerken in Zandeweer, Uithuizen en Loppersum.
De aanmelding voor deze excursie is inmiddels gesloten.

↑ Top