Download als een iCal bestand
V&T - Als een duif ...
Dinsdag, 30. Oktober 2018, 20:00 - 22:00
Als een duif naar het land van de oorlog
Inleider: Peter van ’t Riet

De profeet Jona is het meest bekend van de storm op zee en zijn verblijf in de grote vis die hem na drie dagen weer uitspuugt op het droge. Minder bekend is zijn gebed in de vis, zijn latere optreden in de grote stad Ninevé en zijn schermutselingen met een loofhut, een wonderboom, een worm, een verschroeiende oostenwind en niet in de laatste plaats met God.

Maar wat hebben al die onsamenhangende beelden met elkaar te maken? Ze lijken alleen maar samengeraapt te zijn om een spannend verhaal te vertellen. En toch blijkt uit de taal, de stijl en de compositie, dat het boek Jona zeer zorgvuldig is geschreven. Ook zijn er allerlei verbindingslijnen met andere Bijbelverhalen en met de rabbijnse literatuur. Daarom kunnen we het Jonaverhaal beter opvatten als een Midrasjverhaal dat bepaalde thema's uit Tora en profeten actualiseert in de tijd van zijn ontstaan. Dat was de tijd van de Perzische bezetting van het land Israël die volgde op de Babylonische ballingschap.

Peter van 't Riet studeerde wiskunde en psychologie en werkte als leraren-opleider en manager in het hoger onderwijs. Sinds de jaren '70 maakt hij studie van de joodse uitleg van de Bijbel en het joodse karakter van de evangeliën. Daarover schreef hij verschillende boeken zoals Zonder Tora leest niemand wel en De filosofie van het scheppingsverhaal. Hij is voorzitter van de Stichting Judaica Zwolle en geeft lezingen en lessen in diverse leerhuizen.

Info: Gerrit van den Berg
Datum: dinsdag 30 oktober 2018