Jolijn van de Veen

 

 

 

 

 

Pionieren        

Tweede avond Schepping en/of Evolutie: 11 oktober


Deze vrijdag is de tweede avond over de thema’s schepping en evolutie. Marnix Medema gaat met ons in gesprek over zijn werk (dat zich richt op moleculaire biologie), zijn christen-zijn en hoe dit weerslag heeft op zijn kijk op schepping en evolutie. Tijdens de avond is er ruimte om vragen te stellen.
De eerste avond over de thema’s schepping en evolutie was op 29 september, maar de avonden zijn los van elkaar opgezet. Dus ook als je de vorige avond (vrijdagavond 29 september) niet aanwezig kon zijn, ben je van harte welkom! We kunnen elkaar ontmoeten vanaf 19.30 uur in de Kruiskerk en we starten de avond om 20.00 uur. De avond is tevens live te volgen via kerkomroep.nl.
Mocht je de vorige bijeenkomst met Mart Jan Paul willen terug kijken, dat is mogelijk! Als je inlogt op de website van de Kruiskerk, ga je vervolgens naar het kopje ‘Gemeente’. Daaronder staat het subkopje ‘Leden’, daar kun je onder andere het kopje ‘Foto-albums’ kiezen. Bij de pagina ‘Foto-albums’ zie je dan ‘27 september 2019 – Schepping en/of Evolutie’. Als je hierop klikt, kom je bij de uitzending van de avond terecht.
Namens werkgroep Toekomst,
Jolijn van de Veen

 

Terugblik en vooruitblik Schepping en Evolutie


Vorige week vrijdagavond 27 september was theoloog Mart Jan Paul in onze kerk te gast om in gesprek te gaan over de thema’s schepping en evolutie. De avond vond plaats in de kerkzaal en was live te volgen via www.kerkomroep.nl.
De avond was opgezet vanuit de setting van het programma College Tour. Jan van de Kuinder ging in gesprek met Mart Jan Paul over God, geloof, Bijbel en schepping. Tijdens de pauze konden mensen vragen noteren en na de pauze konden deze ook gesteld worden. De avond was eigenlijk te kort, want er waren veel vragen. Hoe kan dat ook anders over zo’n groot onderwerp?!
Deze avond was de eerste van een tweeluik. Vrijdagavond 11 oktober hopen we in gesprek te gaan met Marnix Medema, hij doceert aan de Universiteit van Wageningen en zijn specialisatie gaat richting de bioinformatica. Marnix Medema is christen, maar heeft in zijn werk ook veel te maken met de evolutietheorie. We hopen door gesprek en vragen hier meer over te weten te komen! Wees dus welkom vrijdagavond 11 oktober! De avond start om 20.00 uur in de Kruiskerk.

Werkgroep Toekomst

   

Schepping of evolutie

 
Afgelopen vrijdag was de eerste avond in het thema creatie-evolutie. Na een gezellige bak koffie of thee werd de gastspreker Dr. Mart Jan Paul door Jan van de Kuinder aan de tand gevoeld over zijn visie van het Oude Testament. De schepping staat in Genesis zeer beknopt beschreven, maar het is voor de mens wel belangrijk om te weten hoe wij geschapen zijn, omdat er in de Bijbel meerdere keren naar verwezen wordt. Niemand die nu leeft is erbij geweest, dus het is niet te zeggen hoe concreet alles gegaan is. De kern van het geloof wordt er echter niet anders door. Na de pauze werden vragen van het publiek beantwoord: of er een begin was, hoe Mart Jan tegen alle archeologische vondsten kijkt, vragen over de hof van Eden, halfgoden, (gevallen) engelen en de Geest Gods werden beantwoord en ook of hij twijfelt(de) aan het bestaan van God. Al met al een heel boeiende avond. Na afloop van deze interessante bijeenkomst bleek dat meningen soms verdeeld waren en bleven. Ik kijk nu al uit naar het vervolg op vrijdag 11 oktober wanneer er vanuit het evolutie-standpunt geredeneerd wordt!
 
Hermien van Bokhorst-van de Veen
 

2019 - 2020

Opbouwwerk in de Kruiskerk

Hoe willen wij gemeente zijn in de Kruiskerk Nijkerk anno 2019-2020?

In de Kruiskerk willen we een thuis zijn voor iedereen en daarom is luisteren belangrijk, luisteren naar alle doelgroepen in de kerk. Ten eerste willen we luisteren naar de Geest die de motor van de kerk is. Laten we ook luisteren naar Hem en naar elkaar en elkaar proberen te verstaan. Zo kunnen we elkaar opbouwen tot eer van God!

In elke tijd geeft God ons weer uitdagingen om zijn evangelie uit te dragen en om Lichtdragers te zijn in onze omgeving. Zo ook in deze tijd! En daarom mogen we zoeken naar manieren van gemeente-zijn die passen in deze tijd. Dit is opbouwwerk in algemene zin. Specifiek zetten we ons in het opbouwwerk in voor de doelgroep 25-45’jarigen. Landelijk gezien is deze doelgroep ‘het gat in de kerk’, daarom is aandacht voor deze doelgroep belangrijk. Momenteel onderzoeken we hoe we gemeente willen zijn voor deze doelgroep en we willen de 25-45’jarigen zelf ook stimuleren en inspireren om aan de slag te gaan. We organiseren vernieuwende activiteiten en kijken of er behoefte is aan nieuwe vormen van kerk-zijn.

Heb je vragen of opmerkingen over het opbouwwerk? Of wil je meedenken? Dan mag je altijd contact opnemen. Jolijn van de Veen E-mail:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Telefoon: 06-40100659