Zonnepanelen Kruiskerk

Beste gemeenteleden,

Ben je geïnteresseerd in de voordelen van zonnepanelen? We horen het graag!
De Kruiskerk Nijkerk wil graag een duurzame(re) kerk zijn. Dat betekent dat we (o.a.) verstandig om willen gaan met het energieverbruik van ons kerkgebouw. Om die ambitie te realiseren is de werkgroep ‘Verduurzamen Kruiskerk’ – in opdracht van het College van Kerkrentmeesters – al enige maanden bezig om een aantal belangrijke onderwerpen op te pakken.
Eén van die belangrijke onderwerpen is te onderzoeken of het plaatsen van zonnepanelen op het dak van het kerkgebouw (constructief én financieel) kan worden gerealiseerd.

Wat is het plan
Op het dak van de Kruiskerk worden 220 zonnepanelen geplaatst. 160 van deze zonnepanelen worden door de coöperatie Zon op Nijkerk (verder: ZoN; voor verdere informatie: www.zonopnijkerk.nl) geëxploiteerd. De overige 60 zonnepanelen zijn eigendom van de Kruiskerk Nijkerk. De Kruiskerk Nijkerk wil via een participatie in ZoN nog 40 zonnepanelen ‘afnemen’.
Met de 100 zonnepanelen (60 eigen + 40 via ZoN) willen we het eigen energieverbruik van de Kruiskerk (2020: ongeveer 29.000 kWh) compenseren.

Gemeenteleden van de Kruiskerk Nijkerk hebben voorrang bij de toewijzing van de overige 120 zonnepanelen via ZoN. Voorwaarde is dan natuurlijk wel dat je lid wordt/bent van ZoN en op die manier participeert in de coöperatie. Misschien is dit interessant voor jou…?

Interesse
We willen vooraf graag weten of het plan financieel haalbaar is. Het is dan belangrijk om te weten of er onder de gemeenteleden van de Kruiskerk Nijkerk interesse bestaat voor zonnepanelen. Dat horen we graag vóór 31 januari 2022 via het emailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Geef in de mail aan dat je interesse hebt in de zonnepanelen op het dak van de Kruiskerk en daarbij ook het aantal zonnepanelen waar jouw voorkeur naar uitgaat.

Om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om het totale eigen verbruik te compenseren, deel je het totale jaarlijkse elektraverbruik (in kWh) door 250 (rendement zonnepaneel p/j in kWh).
De richtprijs van een certificaat in de coöperatie (1 certificaat staat gelijk aan 1 zonnepaneel) is ongeveer € 340 (incl. BTW; deze is terug te vorderen).

Voor alle duidelijkheid: met het sturen van een mail met jouw interesse in zonnepanelen zit je nog nergens aan vast. Je kunt ook nog geen rechten ten opzichte van de Kruiskerk Nijkerk ontlenen met het aangeven van je interesse. Het geeft ons wel enig gevoel over de mate waarin de gemeenteleden van de Kruiskerk Nijkerk geïnteresseerd zijn in het gebruik van zonnepanelen en daarmee of het project (ogenschijnlijk) voldoende (financiële) draagkracht heeft om te kunnen gaan starten. Als sprake is van voldoende interesse wordt je op een later moment weer geïnformeerd over de dan te nemen (vervolg)stappen.

Bij een eventuele toewijzing/verdeling van zonnepanelen wordt te zijner tijd rekening gehouden met het totaal aantal inschrijvingen/aanmeldingen. Het totaal aantal beschikbare panelen wordt immers verdeeld onder het totaal aantal aanmeldingen.

(Periodieke) Gift
U kunt de verduurzaming van de Kruiskerk Nijkerk ook financieel ondersteunen door een (wellicht fiscaal aftrekbare) periodieke gift te doen. Je participeert daarmee niet in de coöperatie Zon op Nijkerk maar je draagt met jouw financiële gift direct bij in de totale investering (ca. € 30.000) die de Kruiskerk Nijkerk wil doen om het duurzaamheidsplan te realiseren.
De Kruiskerk Nijkerk is een ANBI-instelling. Raadpleeg de actuele fiscale regelgeving bij de belastingdienst of én in welke mate in jouw persoonlijke situatie een (periodieke) gift aftrekbaar is van het belastbaar inkomen.

Als je een financiële (periodieke) gift aan de Kruiskerk Nijkerk wilt doen, dan horen we dat natuurlijk ook erg graag via het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Als je liever persoonlijk contact wilt hebben en/of de mogelijkheden van een periodieke gift – in relatie tot een gift voor de zonnepanelen – wilt bespreken met één van de leden van de werkgroep Verduurzamen Kruiskerk dan kunt u dat ook via het bovenstaande mailadres aangeven. Vergeet dan niet om je telefoonnummer en/of je emailadres te vermelden. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Met vriendelijke groet,
Namens de werkgroep Verduurzamen Kruiskerk