feed-image RSS-feed

Wereldwijd verbonden - Week 19: 9 - 15 mei 2021

Soedan, Zuid-Soedan en Oeganda.

In Soedan was het de afgelopen vijftig jaar vrijwel voortdurend oorlog. Het zuidelijke deel van Soedan, voornamelijk bewoond door christenen en aanhangers van traditionele Afrikaanse religies, wilde zich afscheiden van het noordelijke deel, voornamelijk bewoond door meer Arabisch georiënteerde moslims. Het noorden had het zuiden jarenlang onderdrukt en uitgebuit. Dit vooral omdat de grootste olievoorraden zich in het zuiden bevinden. Honderdduizenden vonden de dood in de strijd. Sinds enkele jaren is er een breekbaar bestand. In het westen van Soedan ligt Darfur dat honderden jaren (tot 1916) een zelfstandig sultanaat was. Ook daar werd oorlog gevoerd tegen de lokale bevolking, wat leidde tot het vluchten van 2,5 van de 6,2 miljoen inwoners. De president van Soedan, Omar al-Bashir, die de macht had van 1989 tot 2019 is aangeklaagd door het Internationaal strafhof.
Ook Oeganda, dat lange tijd bekend stond als de “Parel van Afrika” heeft de laatste jaren veel moeten doorstaan, onder andere ook een burgeroorlog, en werd vooral zwaar getroffen door de ziekte aids. Veel wordt hierbij gevraagd van de kerken, zowel bij de opvang van aidspatiënten als bij voorlichting en preventie.

Dank voor:
•Degenen die werken aan vrede voor het Soedanese volk.
•De vluchtelingen die naar huis kunnen terugkeren.
•Internationale hulporganisaties en allen die zorgdragen voor vluchtelingen.
•Degenen die streven naar het einde van de burgeroorlog in Uganda.
•De inzet van de Oegandese regering om de aids epidemie onder controle te krijgen.

Bid voor:
•Een rechtvaardige oplossing voor de conflicten tussen Soedan en Zuid-Soedan.
•De verdeeldheid tussen etnische en religieuze groepen door burgeroorlogen en geweld.
•Vluchtelingen in en in de buurt van Darfur.
•Een einde aan de corruptie in openbare ambten, zodat overheden beter hun volk kunnen dienen en de publieke middelen ten goede zullen komen aan allen en niet aan enkelen.
•Mensen die lijden aan HIV en AIDS, met name kinderen die wees zijn geworden door de ziekte.
•Oeganda en zijn buren om een einde aan het geweld van de LRA en dat zij mogen komen tot een open partnerschap en duurzame vrede.

Meer informatie: Oecumenische Gebedskalender – Week 19