feed-image RSS-feed

Wereldwijd verbonden - Week 31: 1-7 augustus 2021

De Caribische Eilanden

Tot de Cariben behoren: Jamaica, Cuba, Haïti, de Dominicaanse Republiek, Puerto Rico, de Maagdeneilanden, Guadaloupe en Martinique en de Nederlandse Antillen.
In de tijd van Columbus vestigden Europeanen en Amerikanen zich in deze landen, maar de bevolking werd vooral zeer gemengd door de import van Afrikaanse, Chinese, Oost-Indische en Portugese slaven. De mengeling van culturen, rassen en volken is ook te zien in de kerken, die in 1973 de Conferentie van de Caribische Kerken vormden. De bedoeling blijkt uit de constitutie: ‘Wij, het christenvolk van het Caribische gebied, van elkaar gescheiden door historische achtergrond, taal, maatschappelijke status en afstand, verlangen, omdat wij allen in Christus geroepen zijn, ons te verenigen in een regionale bond van kerken om elkaar te inspireren, te raadplegen en samen te werken. Wij zijn diep betrokken bij de bevrijding van ons volk en bij het tot stand brengen van de menselijke waardigheid in onze maatschappij’.

Dank voor:
- De Raad van Kerken in het Caribisch gebied
- Warme zeeën en idyllische stranden.
- Calypso, reggae, plena, merengue, salsa en alle nieuwe ritmes, gecreëerd in deze
landen.
- Peperstoofpot, cou-cou, bananen, zoete aardappelen en schelp.
- Patois, Creools, Srana, Bajan en andere talen die voor deze eilanden van betekenis zijn.

Bid voor:
- Politieke stabiliteit en ethisch, eerlijk leiderschap van de machthebbers.
- Verbeterde economische status voor alle volken.
- Een einde aan uitbuiting en onderdrukking op basis van ras, religie of rang.
- Kerkleiding, oecumene en tolerantie.
- Betere gezondheid voor iedereen.
- Hen die zijn getroffen door orkanen en overstromingen.

Meer informatie: Oecumenische Gebedskalender – Week 31