€ 400 actie – Children Home Nepal

Een paar maal per jaar houdt de Diaconie een € 400,- actie. Deze actie is bedoeld om gemeenteleden die zelf rechtstreeks betrokken zijn bij een goed doel een steuntje in de rug te geven. Ieder gemeentelid is, bevestigd of niet, ook diaken. We willen graag laten zien hoe sommige van onze gemeenteleden dit invullen.
Hieronder een artikel over het Children Home Nepal.

Fred Jansen, voorzitter diaconie.

Vorig jaar (januari/ februari 2017) ben ik in het Children Home in Nepal geweest als vrijwilliger en nog wekelijks heb ik mailcontact met Saru, zij leidt het kindertehuis.
In het kindertehuis wonen zo’n 65 meisjes, waarvan ongeveer 25 baby’s, waaronder ook een paar jongetjes.
Het kindertehuis is opgericht door de vader van Saru, bijna 40 jaar geleden.
Het kindertehuis krijgt géén geld van de Nepalese overheid en draait op giften en vrijwilligers, ze worden wel gecontroleerd door de overheid en dat levert nooit problemen op omdat ze aan alle eisen voldoen.
Helaas is door de negatieve verhalen in de media over uitbuiting in kindertehuizen in Derde Wereldlanden na mij niet één vrijwilliger meer in het kindertehuis geweest en kunnen zij niet meer rondkomen.
Natuurlijk zijn er projecten waarbij kindjes worden uitgebuit voor het geld, maar ik heb met eigen ogen gezien dat dit absoluut niet geldt voor de Children Home, jammer genoeg moeten de goeden onder de kwaden lijden.
Wat mij zo aanspreekt in dit kindertehuis is het feit dat Saru er alles aan doet om de kinderen goed, Engelstalig onderwijs te laten volgen. Hierdoor hebben ze nog een kans op een betere toekomst. Heel bijzonder in zo’n arm land als Nepal waar géén leerplicht is en heel veel kinderen nooit naar school gaan.
De meisjes zijn erg leergierig en doen er alles aan om de besten te zijn op school, ook zij weten dat dit hun enige kans is op misschien een beter leven. De meisjes komen allen uit de laagste kaste (ook in Nepal is helaas het kastensysteem nog aan de orde) en hebben daardoor dus verder geen enkele kans in hun leven.
Al het geld gaat op aan onderwijs waardoor er niets overblijft voor eten, kleding, onderhoud van het huis enz. enz.
Toen ik daar was hadden de baby’s zelfs geen luiers; de vloer, matrasjes en kleding was dus altijd nat van urine. Gelukkig heb ik met hulp van velen vrienden en bekenden wat geld in kunnen zamelen en goedkoop in China wasbare luiers kunnen kopen.
Wat veel mensen af doen als een druppel op een gloeiende plaat, en dus nutteloos, is hier een bewezen succes. Met weinig middelen hebben we gewoon een heel kindertehuis droog” gekregen!
Met een sneeuwbaleffect: droge baby’s zorgen voor droge vloeren, kleding en matrasjes, waardoor ze minder ziek zijn en de didi`s (vrouwen die op de babykamers wonen) hoeven veel minder te schrobben en te poetsen.
Ik ben dus van mening dat ook een bedrag van een paar honderd euro, mits goed en logisch besteed, wel degelijk zoden aan de dijk kan zetten.
Zoals u wellicht begrijpt is er nog heel veel meer nodig aan allerlei spullen zodat Saru haar goede werk kan voortzetten.
Met behulp van mijn twee beste vriendinnen hebben we sinds kort de Stichting Indira Nepal opgericht en is de website www.stichtingindiranepal.nl  bijna klaar, net als de Facebookpagina.
De moeite waard om een kijkje op te nemen!
Voor giften kan ook altijd gebruik worden gemaakt van: NL30RABO 0347894380 t.n.v. I. van de Pol, onder vermelding van Nepal.

Groet, Ingrid van de Pol

↑ Top