Wereldwijd verbonden - Week 12: 17 – 23 maart 2019.

Cambodja, Laos en Vietnam
Cambodja is vooral bekend door de Killing Fields en de terreur van de Rode Khmer. Zij vermoordde in drie jaar miljoenen mensen. Naar schatting verloren 200.000 kinderen in deze oorlog één of beide ouders. De gevolgen zijn nog steeds zichtbaar.
Laos staat op de lijst van de tien armste landen ter wereld. De Rooms Katholieke christenen behoren in dit land tot de minderheid. Laos is ernstig getroffen de Vietnam oorlog. De Amerikanen voerden zo'n 580.000 bombardementen uit op het grondgebied van Laos om de Vietnamese toe- en afvoerwegen via Laos te blokkeren. Nog steeds vallen er slachtoffers door niet ontplofte explosieven.
Vietnam is eveneens ernstig getroffen en kampt als gevolg van de oorlog onder andere met een ernstig milieuprobleem (Agent Orange).

Voorbeden

Dank voor:
• Degenen die helpen om landmijnen onschadelijk te maken.
• Verzorgers van mensen die ledematen hebben verloren.
• Cambodjaanse christenen die naar huis terugkeren na jaren ballingschap.
• De prediking van het evangelie en het starten van nieuwe kerken.
• Degenen die werken aan vrede tussen gemeenschappen en aan interreligieuze harmonie.

Bid voor:
• Degenen die ofwel treuren vanwege de burgeroorlog en genocide of als gevolg van
   overstromingen en andere natuurrampen.
• Degenen die verliezen hebben geleden in de tragische oorlogen en genocides die de jaren van de
   twintigste eeuw hebben gekenmerkt; slachtoffers van de oorlogen in Indochina, die nog steeds
 moeite hebben met het opbouwen van hun leven; slachtoffers van landmijnen in Cambodja, niet-
 ontplofte munitie in Laos, en Agent Orange: het ontbladeringsmiddel in Vietnam.
• Vrouwen en kinderen die worden ontvoerd en meegenomen uit hun land, gedwongen om te
   werken in de seksindustrie.
• Economische rechtvaardigheid en vermindering en afschaffing van de schuld aan het rijke
   buitenland.
• De kinderen van Cambodja, dat ze vrede mogen kennen en dat ze in staat mogen zijn om te
   spelen en naar school te gaan in plaats van te leven in oorlog.
• Het land, dat het weer groen mag zijn, de bomen en vruchten gezond en ongedeerd.
• De armen, die op een gemiddelde van minder dan $ 1 per dag bestaan.
• Een christelijk getuigenis van het evangelie.
Meer informatie: Oecumenische Gebedskalender – Week 12
Zie ook het boek: Bidden om Vrede en Gerechtigheid in deze Wereld. Oecumenische Gebedskalender van de Wereldraad van Kerken. Het boek is te verkrijgen via Krista van der Wilt (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of via de diaconie. Een inkijkexemplaar en een bestellijst liggen in de ontmoetingsruimte.