HOE IS HET NU MET…. Frank & Fleur


F&F in Uganda – Fleur van Snippenberg

Persoonlijke Update Hoe gaat het met ons?
Het gaat goed met ons! We zijn nu bijna een half jaar samen in Uganda en het lijkt alsof de weken voorbij vliegen. We groeien meer naar elkaar toe en leren elkaar steeds beter kennen. Het huwelijk is zeker een avontuur! Zeker met onze verschillen kost het soms wat geduld en goede communicatie, maar we zijn zo blij dat we steeds meer ons plekje kunnen vinden samen
in Jinja. Ugandees eten koken kan Fleur nog niet, dus het blijft toch vooral bij aardappelen, groente en Italiaanse pasta. :) De lokale taal Luganda hoor je ook steeds meer in ons huis, want
Fleur heeft wekelijkse taallessen.

Situatie in Uganda
Op 14 januari 2021 zijn de verkiezingen geweest en is de huidige president weer herkozen. Het was spannend of het veilig zou blijven, maar gelukkig zijn er geen slachtoffers gevallen.
De corona situatie in Uganda is volgens de cijfers niet zo heftig, dus er zijn weinig maatregelen die ons binnen kunnen houden. Concreet komt het er op neer dat we handen wassen wanneer we een supermarkt of officieel gebouw binnen moeten gaan en een mondkapje op moeten in de kerk. We zijn blij dat er geen uitbraak is (geweest) in Uganda en bidden nog steeds voor Gods hand op Uganda. Wat wel zichtbaar veel effect heeft is het feit dat de scholen bijna een jaar dicht zijn geweest en nu alleen open zijn voor de examenkandidaten. In het westerse landen is er de mogelijkheid tot het volgen van thuisonderwijs, maar dat is hier in Uganda en meer
derdewereldlanden geen optie. Ook de jonge meiden waar wij voor zorgen zijn nu ongeveer een jaar niet naar school geweest.

Huis-update
In onze laatste nieuwsbrief deelden we over onze verhuizing en inmiddels wonen we 3 maanden op ons nieuwe plekje! In dezelfde straat als de basis, maar dan 2 huizen verder. We zijn heel blij met deze plek. De grootte is prima voor ons en we hebben zelfs ruimte om groente en fruit te verbouwen. Het is vooral fijn om op deze manier als de Tumwebaze-familie ons eigen plekje te creëren.

Verblijfsvergunning
Het was even spannend maar binnen 3 weken na aanvraag heeft Fleur haar verblijfsvergunning gekregen! Normaal moet je daarvoor naar Kampala, maar sinds kort heeft Jinja stadsrechten en is hier ook van alles mogelijk. We gingen naar het Immigratie kantoor en het visum van 3 jaar werd gestempeld. We zijn hier heel blij mee en zien het echt als door God geleid want dit gaat niet altijd zo makkelijk.

Toekomst
Wij zijn de afgelopen periode bezig geweest met het zoeken naar een stuk land. Een stuk land voor onszelf en ons project voor de meiden. Dat is nog niet gelukt, maar we blijven om ons heen kijken. Wil je hiervan op de hoogte worden gehouden? Stuur dan een mailtje naar het TFT!

De meiden in de Kerstvakantie
In de kerstvakantie zijn de meiden naar hun familie geweest in verschillende gebieden van Uganda. En oh, dat was zo bijzonder! Het was bijzonder voor hen om weer tijd met hun familie door te brengen, maar ook voor ons om hun familie te ontmoeten. Kaana en Silvia waren bij hun opa, oma en tante, Maria verbleef bij onze buren in hun dorp, Olivia was bij haar tante in Masese en Anita bij haar moeder in Kampala. We vinden het belangrijk om goed in contact te blijven met de families, ondanks dat ze nu niet bij elkaar kunnen wonen.

Scholing
Zoals we net al vertelden zijn de scholen voor onze meiden momenteel nog steeds dicht. Fleur geeft les aan de meiden, maar we hopen dat ze binnenkort weer naar school kunnen. We hebben sponsors gevonden voor de meiden zodat ze naar school kunnen gaan, dicht bij hen in de buurt.

Registratie CBO (Community-Based-Organization)
We zijn in 2019 dit project met de meiden begonnen en de volgende stap is het registreren van ons project. Dat kost wat werk, maar we vinden het wel belangrijk. De volgende nieuwsbrief hopen we onder andere de naam met jullie te kunnen delen!

Evangelisatiewerk
Als je thuiskomt uit de kerk zitten er 3 kinderen met een rugzak op je stoep. Wat doe je dan? Dit gebeurde de meiden op een zondag. Het zijn de 3 zusjes van Maria, 1 van onze meiden, die in de sloppenwijk wonen. Hun aan alcoholverslaafde moeder had ze daar gebracht en is teruggegaan naar haar nieuwe vriend. Je hoort van deze verhalen, maar dan gebeurt het in je eigen leven en is de armoede keiharde realiteit. Frank heeft de 3 meiden teruggebracht naar de sloppenwijk Masese naar een buurvrouw en is hij aan het werk voor het papierwerk om ze tijdelijk bij vrienden van ons te kunnen onderbrengen. Vanuit deze plek gaan we op zoek naar een pleeggezin.
Frank is nog steeds betrokken in het evangelisatiewerk op de basis van Jeugd met een Opdracht.
Door corona ziet het er allemaal anders uit, maar God heeft een deur geopend om terug naar de gevangenis te kunnen gaan bij zowel de mannen- als vrouwengevangenis. Er zijn nieuwe hoogste officiers en ze zijn zo bevlogen in hun werk, dat is zo bijzonder! ‘Ik ben hier om God te dienen’, vertelde de officier van de mannengevangenis. Hij heeft een beamer gekocht en ze kijken samen naar preken. Ook zijn er verschillende bijbelstudiegroepen en zijn er tientallen gewassen en bomen geplant. In de vrouwengevangenis is zelfs een kerk gebouwd! We hopen in de aankomende maanden vaker naar de gevangenis te gaan om te aanbidden, preken en om een project voor het maken van maandverband op te zetten in de vrouwengevangenis.
Ang Tulay ziet er door corona anders uit, maar iedere dinsdag komt Fleur samen met het team bij elkaar om plannen te maken voor het aankomende jaar. In januari hebben we een jongerenkamp gehad en dit was zo bijzonder! De jongeren genoten van het samenzijn, de locatie en het heerlijke eten. In februari hebben we een retreat gehad met het team van Ang Tulay en het was echt bijzonder om zo samen te zijn en te bidden.

Bedankt voor jullie gebeden en support, ondanks dat we zo ver weg van elkaar zijn. We voelen ons verbonden met jullie via verschillende wegen en mocht je er erover nadenken om naar Uganda te komen; je bent van harte welkom! Veel zegen en liefs,


© Gereformeerde Kerk Nijkerk   Leden   Account aanmaken?   ANBI   Privacy