Stichting Nijkerk voor Gruisor

Lieve mensen,
“In Roemenië is corona nu het dodelijkst van de hele wereld”, zo kopt het AD op 27.10.21. Dit bericht betekent, dat ook dit jaar geen delegatie van de stichting naar Roemenië zal afreizen. Maar net als vorig jaar weerhoudt het ons niet om in december weer een kerstpakkettenactie te organiseren in het boerendorpje Gruisor en het zigeunerdorpje Csóka. We doen het op dezelfde manier als vorig jaar, want dat is boven verwachting verlopen! We geven de actie in handen van Reka en Levi, een jong en gedreven echtpaar in Gruisor; Reka doet al vele jaren met ons de inkopen in supermarkt “Metro” in de stad Tirgu Mures en Levi regelt het vervoer van de vracht met levensmiddelen.

De gepensioneerde onderwijzeres Ibolya houdt de lijst bij met gezinnen en alleenstaanden en met een groepje dorpsgenoten worden de pakketten in de pastorie van de predikant samengesteld, waarna deze onder de bevolking worden verdeeld. In Csóka wordt de distributie verzorgd door de onderwijzeres van het zigeunerschooltje.
Ook worden voor alle schoolkinderen van Gruisor en Csóka mooie kinderpakketjes gemaakt met gezonde etenswaren (o.a. fruit) en diverse lekkernijen voor de kerstdagen.
Verder hebben wij van onze contactpersoon Ilona, die in het naburige dorp Csérefalva woont en Nederlands spreekt, het dringende verzoek gekregen om 25 extra pakketten te maken voor (meest bejaarde, alleenstaande) straatarme mensen in de omliggende dorpen. Twee jaar geleden hebben wij enkele kerstpakketten met haar bezorgd en zijn toen geschrokken van het erbarmelijke bestaan van deze mensen.

Ook maken wij voor het volgende jaar (2022) weer geld over voor het brood-en-melk project van de kinderen van het zigeunerschooltje in Csóka en voor het vervoer van de kinderen naar de middelbare school in de grotere plaatsen.
Net als vorig jaar krijgt de stichting via Ilona de terugkoppeling van het resultaat en de financiële verantwoording van de acties. Zodra de coronabeperkingen zijn opgeheven, is het de bedoeling Gruisor weer te bezoeken en de zaken daar verder te regelen.
Graag wil ik dit mooie en dankbare werk van harte bij u aanbevelen. Uw gift is fiscaal aftrekbaar en welkom op bankrekening: NL 56 RABO 0347 8289 22 o.v.v. “Kerstactie”.
Uw steun en voorbede wordt zeer gewaardeerd. U brengt een dankbare lach op het gezicht van kind en grijsaard, weduwe en wees, daar in een paar ‘vergeten’ dorpjes aan de voet van de Karpaten.
In verbondenheid,
mr. Gert van der Schuur