In wereldwijde verbondenheid…

Deze week (20 – 27 januari 2019) is de Week van het gebed. Deze gebedsweek gaat uit van de Raad van Kerken en MissieNederland . Elke dag is er in een kerk van Nijkerk van 19.30 tot 20.30 uur de gelegenheid te bidden voor de wereld; op donderdag 24 januari in onze Kruiskerk.
De Raad van Kerken en MissieNederland kennen een lange gebedstraditie die teruggaat op initiatieven van ruim 150 jaar geleden. Wereldwijd bidden miljoenen christenen mee. Door samen te bidden blijken zij onderlinge verwantschap te ervaren. Tegelijk tonen ze hun verantwoordelijkheid voor anderen door de problemen van de samenleving in de voorbeden een plek te geven. Afgelopen jaar hebben in Nederland naar schatting zo’n 200.000 mensen meegedaan met het initiatief.
De grondgedachte om wereldwijd in gebed voor elkaar in te staan, voert terug tot halverwege de 19e eeuw. In 1846 sloten christenen zich aaneen in de Evangelische Alliantie en maakten een begin met een gebedsweek voor Missie en Zending. Ook nu nog worden op verschillende plaatsen deze gebedsweken in juli en/of november gehouden. In 1887 ontstond in Amerika de Wereldgebedsdag voor Vrouwen, die tegenwoordig op de eerste vrijdag in maart wordt gehouden en nu kortweg Wereldgebedsdag wordt genoemd. In 1908 kwam de Anglicaan Paul Wattson op de gedachte om tot een gebedsoctaaf (8 dagen) voor de eenheid van kerken en christenen te komen. Daaruit is de Oecumenische Gebedsweek ontstaan, zoals die ook nu jaarlijks plaatsvindt in januari. Deze gebedsweek heeft uiteindelijk de Oecumenische Gebedskalender voortgebracht.
De Oecumenische Gebedskalender is een wekenkalender, samengesteld door de Wereldraad van Kerken. De wereld werd verdeeld in 52 regio’s, zodat  in één jaar voor alle regio’s zou worden gebeden en mensen elkaar wekelijks in wereldwijde verbondenheid zouden gedenken. In het verleden is daar door Alice van Veen aandacht aan besteed. Vanaf volgende week kunt u elke week onder de diaconie het kopje “In wereldwijde verbondenheid…” vinden. Er zal dan aandacht besteed worden aan één van de 52 regio’s.
Wilt u nu al weten wat er in de Oecumenische gebedskalender staat, ga dan naar de door An van der Wilt ten behoeve van de Raad van Kerken opgestelde site: