Een Geest van vrede.


Hebt u dat ook? Dat gevoel van machteloosheid nu wat onmogelijk leek toch gebeurde. In Europa anno 2022 wordt een land met grof geweld binnengevallen en kapotgemaakt. Oekraïne, wat blijft er van over? Naast veel puinhopen, duizenden doden en gewonden rest er straks haat tegen Poetin en de zijnen. Er is meer kapotgemaakt dan alleen gebouwen… Ons gevoel van veiligheid, het idee dat oorlog inmiddels iets is van lang geleden of ver weg….
Ons geloof in een wereld van vrede is stukgeslagen. Positief blijven denken over de toekomst is moeilijk geworden. In wat voor wereld groeien de jongeren en kinderen straks op? Zijn we weer terug in de tijd van de koude oorlog? Is Rusland weer opnieuw het rode gevaar? Gelukkig staat er tegenover Poetin die meedogenloos te werk gaat een Zelenski die zijn volk moed inspreekt, motiveert en internationaal hulp mobiliseert. Gelukkig is er in de landen rondom ook een golf van medeleven en hulpvaardigheid gekomen. Opvang van vluchtelingen, hulp ter plekke. Een groot bedrag voor giro 555, vele helpende handen en royale steun.

Vragen genoeg
Intussen proberen we het hele gebeuren ergens te plaatsen. Waar komt deze oorlog vandaan? Is het een manie van één man met een verkokerde visie? Heeft de Navo met haar beleid dit min of meer uitgelokt? Of hebben we gewoon zitten slapen?
Ook vanuit je geloof komen er vragen op je af. Hoe rijm je dit geweld met een liefdevolle God? Of moet je God er maar buiten laten? Je kunt bidden om ontferming en om ommekeer. Maar helpt dat ook? Als je probeert dit alles op een rijtje te krijgen kom je in een wirwar van vragen terecht. Het lijkt op het zoeken van de vrienden van Job (en van Job zelf) naar het waarom van zijn plotselinge ellende. Het levert alleen een verzameling theorieën op, maar HET antwoord niet. Intussen schreeuwt het in Job om recht.. ja, om God!

Ons gevoel dat we onze wereld onder controle hadden was toch al wel aangetast door alles wat “corona” heeft teweeg gebracht. Onze hele maatschappij raakte in verwarring. Qua gezondheid, maar ook economisch en sociaal is er veel schade ontstaan. Net waren we opgelucht dat de lucht weer opklaarde na lockdowns en boosters.. toen Poetin Oekraïne binnenviel. Ongehoord, onverwacht en met gruwelijke gevolgen.

Angst?
Tegen die achtergrond lichten voor mij naast Jobs strijd nog een paar Bijbelgedeelten op. Allereerst moest ik denken aan wat Jezus zelf schrijft over de “laatste dagen” (= tijd tussen Pinksteren en wederkomst) Het staat o.a. in Lukas 12 en Mattheüs 24. Een heleboel ellende wordt daar genoemd. Angstaanjagend. Er wordt daar ook over oorlogen, geweld en verdrukking gesproken. Maar zelf zegt Jezus er bij: “Raak niet in paniek. Wees niet bang!” Het is het einde niet…

Mijn keuze
Ook wordt in de huidige situatie steeds duidelijker de tweedeling van goed en kwaad, met name de strijd ook die het oplevert (ook in je eigen leven). Het grote kwaad wordt in deze dagen tegenover het goede zichtbaar. Niet maar alleen als een onoverkomelijk iets buiten ons, maar vooral ook als een persoonlijke keuze en strijd in je eigen leven en in de wereldpolitiek. Vanuit welke geest/Geest wil ik leven? Waar kies ik zèlf voor? Wat zet ik in voor (de vrede van) deze wereld, voor welke toekomst ga ik. Waar haal ik mijn inspiratie en kracht vandaan?
Juist nu in de laatste weken voor Pinksteren besef ik dat we juist dáárvoor, voor die inzet en keuze ook de Geest hebben gekregen. Niet door kracht of geweld , maar door mijn Geest zal het gebeuren, lezen we ook in de Schrift.
En in het verhaal van de hemelvaart eindigt Mattheüs zijn evangelie met de woorden: Zie, Ik ben met je alle dagen, tot aan de voltooiing van de wereld.
Alle dagen.. ook dagen van zorg, geweld, dagen vol vragen, maar ook van hoop op vrede en veiligheid.

Intussen overspoelt het oorlogsnieuws ons, het is teveel om te bevatten. Je kunt ook niet alle details blijven volgen. Maar je hart huilt mee met alle slachtoffers en vluchtelingen. En je handen vouwen zich als vanzelf. En het bidt in je met de bekende woorden van lied 1010:

Geef vrede, Heer, geef vrede,
de wereld wil slechts strijd.
Al wordt het recht beleden,
de sterkste wint de strijd.
Het onrecht heerst op aarde,
de leugen triomfeert,
ontluistert elke waarde.
O red ons, sterke Heer.

Geef vrede, Heer, geef vrede,
de aarde wacht zo lang,
er wordt zoveel geleden,
de mensen zijn zo bang,
de toekomst is zo duister
en ons geloof zo klein.
O Jezus Christus luister
en laat ons niet alleen!

Piet van Dijk.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


© Gereformeerde Kerk Nijkerk   Leden   Account aanmaken?   ANBI   Privacy