Afsluiting Kerkelijk jaar

De laatste zondag van het kerkelijk jaar wordt ook wel 'Zondag Voleinding' genoemd. Deze laatste zondag van het kerkelijk jaar valt één week voor het begin van Advent op de laatste of één na laatste zondag van november.

Het is een traditie van onze kerk om op deze laatste zondag van het kerkelijke jaar allen te gedenken die in het afgelopen jaar gestorven zijn. In onze gemeenschap worden hun namen genoemd omdat wij hen niet willen vergeten. Wij noemen deze namen bovenal omdat wij geloven dat God hun namen nooit zal vergeten.

Tijdens deze gedachtenisdienst worden er door familieleden kaarsen aangestoken voor hen die niet meer in ons midden zijn. Voor alle andere gemeenteleden is er ook gelegenheid om een kaars aan te steken. Deze gedachtenisdienst wordt gewoonlijk om 17.00 uur gehouden. Alle predikanten die aan onze gemeente verbonden zijn, zullen die dienst aanwezig zijn.

Wij zijn ons bewust, dat een dienst als deze emoties kan oproepen bij u, die kortere of langere tijd geleden een dierbare verloren heeft. Maar ervaring heeft geleerd, dat dit voor velen een waardevol moment is. Achter het noemen van de namen gaat een heel leven schuil, een leven van een kwetsbaar mens, kostbaar in Gods ogen. Het doet mensen goed, dat er binnen de kerkelijke gemeenschap ook ruimte is om verdriet te delen en ook de belofte van God dat Hij met ons meegaat, bemoedigt en troost.

Verdere informatie

Het kerkelijk of liturgisch jaar loopt niet gelijk met het burgerlijk jaar of het zogenoemde kalenderjaar. Het kerkelijk jaar wordt ingedeeld in kringen rond de grote feestdagen zoals Kerstmis en Pasen. Het kerkelijk jaar start met de Kerstkring die aanvangt met de eerste zondag van de Advent (eigenlijk het avondgebed voorafgaand aan deze zondag), gaat over Kerstmis tot aan de vierde zondag na Epifanie (Driekoningen). Dan start de Paaskring die, naargelang van de gebruikte liturgische kalender, aanvangt met Septuagesima (70 dagen voor Pasen) of Aswoensdag. Deze kring eindigt 50 dagen na Pasen met Pinksteren. De zondag daarop volgt Trinitatis (Drievuldigheidsfeest) met daarna de 27 zondagen na Trinitatis. Deze periode wordt ook nog onderverdeeld in de zomerkring (Trinitatis en 12 zondagen erna) en de herfstkring (van de 13e tot de 27e en laatste zondag na Trinitatis). Alzo is de kring van het kerkelijk jaar gesloten.

Meestal worden op het eind van het kerkelijk jaar de doden van het afgelopen jaar herdacht. Dat gebeurt op Koninkrijkszondag, ook wel dodenzondag genoemd of "zondag van de Voleinding". De dienst wordt in één van onze kerken gehouden. Alle predikanten zijn hierbij aanwezig.  Na afloop is er gelegenheid om koffie te drinken en elkaar nog even te spreken. Het is belangrijk, dat wij als gemeenteleden voor elkaar tot steun zijn. 
In de dienst worden de namen genoemd van de leden van onze gemeente, die in het afgelopen jaar zijn gestorven. Voor elk van hen wordt ook een gedachteniskaars aangestoken.

Onderstaand treft u ter illustratie een foto aan van het liturgisch bloemstuk en de bijbehorende toelichting van de dienst gehouden op de laatste zondag van het kerkelijk jaar in 2007; 25 november. 

{gallery width=271 height=205 lightbox="boxplus/darksquare" alignment="left-float" padding=10}bestanden/100-vieren/102-feestdagen/eeuwigheidszondag-3.jpg{/gallery} De twee cirkels verwijzen naar God en symboliseren tevens eeuwigheid en volmaaktheid.
De donkere cirkel staat voor dood,
de andere cirkel staat voor leven,
zij horen bij elkaar,
wij vergeten onze dierbaren nooit.

De witte lelies als trompetten verwelkomen ons.
Wit staat voor zuiverheid en schoonheid
die we in ons leven mogen ervaren.

Hedera, (klimop) als teken van trouw.

De weg wijst naar de tekst uit Jesaja 35 : 8a
"Daar zal een gebaande weg lopen,
Heilige weg genaamd,
over die weg zullen zij gaan".
Deze weg brengt ons naar het Licht!

 

Downloaden Kruiskerk-app

t,b,v, Apple ios en Android
app store 117x35
google play 116x35