Na regen.....

 

Volgens het KNMI was 2023 het natste jaar sinds het begin van de metingen in 1901. Dit met een gemiddelde van 1060 millimeter. Ach, lees het nog maar eens na op de website van het KNMI (https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/weeroverzicht-2023).

4Want over zeven dagen zal Ik het veertig dagen en veertig nachten op de aarde laten regenen; dan zal Ik alles wat er bestaat van de aardbodem wegvagen, alles wat Ik heb gemaakt. - Genesis 7

Het 600ste jaar van Noach’s leven was op zijn zachtst gezegd ook een behoorlijk nat jaar. In een groot schip, de Ark, samen met vrouw en kinderen en een berg dieren gedurende 1 jaar en 10 dagen
(http://www.btronline.nl/BT_bekijken_Compleet.asp? IdT=1612&SessieIDcode=lees1).
De zondvloed kwam omdat alle mensen die op de aarde rondliepen slechte ideeën hadden. Hij had spijt van de schepping van de mens, zo’n potje maakten ze er met z’n allen van.

Wanneer een mens een regenachtige periode heeft, is dat vaak een metafoor voor een sombere tijd. 2023 was voor mij niet helemaal ‘mijn jaar’ zoals we het wel kunnen bestempelen. Ik heb best veel regens gekend. Het plotselinge overlijden van mijn baas heeft een behoorlijke impact gemaakt, maar het abrupt moeten beëindigen van mijn opleiding heeft er ook voor gezorgd dat ik een flinke stortbui over me heen kreeg met een hoop regen, bliksem en donder. Ik kan wel stellen dat 2023 ook voor mij bovengemiddeld nat was.

Vaker hoor ik mensen in mijn omgeving die te maken hebben met regen in hun leven, van miezer tot moessonregens, allemaal een eigen verhaal en eenieder met een eigen rugzak. Het lijkt soms wel of je opgesloten zit in je eigen Ark, terwijl alles om je heen is overstroomd door het water. Er is geen land in zicht om veilig op te blijven staan omdat alles is ondergelopen. Ik ben blij om te weten dat ik toch een Hand op mijn schouder mag voelen die je in moeilijke tijden vooruitduwt. De Hand die je schip drooghoudt in de ruige zee die jouw wereld overspoelt.

En dit, zei God, zal voor alle komende generaties het teken zijn van het verbond tussen Mij en jullie en alle levende wezens bij jullie: Ik plaats mijn boog in de wolken; die zal het teken zijn van het verbond tussen Mij en de aarde. (Genesis 9)

De Heere stuurt Zijn teken naar ons om te laten zien dat Hij echt bij ons is. Ook in de moeilijke periodes van ons leven kunnen wij ons in Zijn armen laten vallen. Ik weet ook dat dit niet gelijk al je problemen wegneemt en het is ook niet dat je bidt om beterschap en zonneschijn dat de lucht van je leven gelijk strakblauw is en er geen druppel meer kan vallen. Enkel droogte is namelijk óók niet goed, regen zorgt weer voor groei. Maar dankzij Zijn nabijheid ben je wel gedragen, een Hand die je vastpakt als de hand van je ouders wanneer je het even te moeilijk had, of zenuwachtig was.
Ondersteuning, als dat van een elektrische fiets, je trapt zelf, maar er is ook hulp waar je op kan rekenen, Hulp die je verder brengt.

Een boog in de wolken als teken van trouw
Staat boven mijn leven, zegt: Ik ben bij jou.
In tijden van vreugde, maar ook van verdriet,
Ben ik bij U veilig, U die mij ziet.
(Ik zal er zijn - Sela)

Noach werd 950 jaar oud volgens de Bijbel, dus de zondvloed was met 1 jaar en 10 dagen een relatief korte periode in zijn leven. Hopelijk vinden de mensen met regen in hun leven ook de kracht om de zonnestralen en de regenboog te herkennen door de sombere periodes heen. De regenperiode maakt een groot impact over je leven, want buiten het verhaal van de Zondvloed kennen we niet veel meer verhalen over Noach’s lange leven, het zet dus een stempel wanneer er ook een zondvloed in jouw leven komt. Probeer dan toch de lichtstraaltjes te zien van de zon, al prikken ze net door de wolken heen, of zie de regenboog die vóór de wolken verschijnt ook wanneer het moeilijk is.

.… komt zonneschijn

Erik Vedder

Downloaden Kruiskerk-app

t,b,v, Apple ios en Android
app store 117x35
google play 116x35